Jó hír érkezett Németországból!

Hírek2019. nov. 14.Sz.A.

Ha csak egy hajszállal is, de elkerülte a recessziót a német gazdaság a harmadik negyedévben: a második negyedév zsugorodása után minimális, 0,1 százalékos emelkedést regisztrált a német statisztikai hivatal.

A várakozásokat felülmúlva elkerülte a recessziót a német gazdaság idén a harmadik negyedévben. A német statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a júliustól szeptember végéig tartó időszakban 0,1 százalékos GDP bővülést mértek - írja a dw.com.

Ezzel sikerült elkerülni a technikai recessziót, amire nagy esélyt adtak elemzők, miután a második negyedévben 0,2 százalékos csökkenést mutatott a gazdaság teljesítménye. Recesszióról akkor beszélhetünk, ha két egymást követő negyedévben negatív a GDP változása. 

Az ipari termelés, amely eddig a gazdasági növekedés motorját jelentette, az elmúlt másfél évben a német gazdaság sebezhető pontjának bizonyult. A legfőbb gondot a kereskedelmi konfliktus és a Brexit miatt a csökkenő gazdasági konjunktúra index, illetve az ipari beszerzési láncban tapasztalható befektetési bizalom hiány, bizonytalanság jelenti. 

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis korábban azt közölte, hogy szeptemberben szezonális és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal csökkent a német ipari termelés az előző hónaphoz képest. 

A német gazdaság tartóoszlopának számító autóipar küzd most a legtöbb nehézséggel, a dízel motorokról való költséges átállás miatt, és gondot jelent az amerikai pótvámok kivetésének veszélye is. Utóbbit egyébként fél évre elhalasztotta az amerikai adminisztráció, amely az uniós vámtarifák csökkentését és új munkahelyek létrehozatalát vár el annak ellentételezéséül, hogy elkerülje a vámemelést Európa.

A német fogyasztási adatok továbbra is erősek, és a statisztikai hivatal szeptemberre a vártnál jobb exportadatokat közölt. Az utóbbi hónapokban több gazdasági élénkítőprogram tervéről is beszámolt a német média, ezek közül a gazdaság zöldítése az egyik legfontosabb szempont.