Megvan az amerikai jegybank döntése a kamatról!

Pénzügy2023. máj. 3.Sz.A.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra emelte az alapkamatot az amerikai jegybank kamatdöntő ülésén.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra emelte az alapkamatot az amerikai jegybank Nyíltpiaci Bizottsága a mai kamatdöntő ülésén. Ez 2007 óta a legmagasabb alapkamat szint, és a Fed tizedik kamatemelése a tavaly kezdődött kamatemelési ciklusban.

A Fed alapkamat változása (%)

A Fed alapkamat változása (%)

Mint a kamatdöntéssel egyidejűleg kiadott közleményben úgy fogalmaznak, hogy a gazdasági növekedés szerény mértékű volt az első negyedévben. Az elmúlt hónapokban a munkanélküliség alacsony szinten maradt, az infláció magas.

Az amerikai bankrendszer stabil és ellenálló.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága továbbra is erősen elkötelezett, hogy elérje a két százalékos inflációs célt - írják.

A hitelfelvételi kondíciók szigorodása nehezen megbecsülhető mértékben lesz hatással a lakosság és a vállalkozások gazdasági aktivitására, a munkaerőfelvételre és az infláció alakulására.

Jerome Powell jegybankelnök szerint az infláció lassan mérséklődik, és a recessziót jó eséllyel elkerüli az amerikai gazdaság.

Összességében az inflációs pályától,a munkanélküliség alakulásától, a gazdasági növekedés ütemétől és a középbankok körül kialakult pénzügyi kockázatoktól függ, ez volt-e az utolsó a mostani kamatemelési ciklusban.

Ennek során több alkalommal még 75 bázispontos emeléseket is végrehajtott a Fed a 40 éves rekordot megdöntő, 8 százalék feletti infláció letörésére.

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban (év/év, %, tradingeconomics)

Az infláció alakulása az Egyesült Államokban (év/év, %, tradingeconomics)

Az emelés mellett szól, hogy még mindig magas az infláció az Egyesült Államokban, márciusban 5 százalék volt, a maginfláció pedig 5,6 százalék, tehát kilenc hónapja folyamatosan mérséklődik az inflációs ráta, ugyanakkor az inflációs várakozások is elkezdtek beépülni a fogyasztói várakozásokba.

Emellett a munkaerőpiac kifejezetten stabil, a gazdasági növekedés lassulásának ellenállónak bizonyult: a márciusi munkaerőpiaci adatok szerint továbbra is feszes a munkaerőpiac.

Ugyanakkor a Fed gyors kamatemelési ciklusa egyes közepes méretű banknál okozott súlyos problémákat, és vezetett nagy összegű és gyors betétkivonásokhoz.

Az utóbbi két hónapban három középbank is csődbe ment, a Silicon Valley Bank és a Signature Bankot a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság vette át, míg a First Republic Bank eszközeit pedig a JP Morgan bank vásárolta meg.

Ez a második legnagyobb bankfelvásárlás, mivel a First Republic Bank a 14. legnagyobb banknak számított az Egyesült Államokban.

További bankbetétkivonásokra is lehet számítani az Egyesült Államokban, ami összességében továbbra is a nagybankok felé viszi a betéteket.

A Fed alapkamat változása (%)

A Fed alapkamat változása (%)

Összességében a Fed az amerikai bankrendszer kockázatait és az inflációs kockázatokat egyszerre kell, hogy mérlegre tegye a következő kamatdöntő ülésein, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a kamatemelések mennyire száríthatják ki a hitelezést.

A bankok már így is visszafogták a hitelezésüket, ami a gazdasági növekedést erősen lefelé húzza, elemzők ezért még idén kamatcsökkenést várnak a Fedtől.

Az amerikai GDP változása (év/év,%, tardingeconomics)

Az amerikai GDP változása (év/év,%, tardingeconomics)

Az átmeneti, az úgynevezett technikai recesszió az infláció letörésének az egyik ára, a túlzott szigorítás azonban már az egész éves GDP növekedést lenullázhatja.