Jóval kevesebb támogatást kapunk az EU-tól munkahelymegőrzésre, mint a V4-ek, Horvátország, Szlovénia és Románia

Hírek2020. okt. 7.MTI, Növekedés.hu

Az Európai Bizottság javaslata értelmében Magyarország 504 millió eurónyi (mintegy 180 milliárd forint) kedvező feltételű hitelt kaphat a koronavírus-járványból adódó munkanélküliséget mérséklő uniós pénzügyi eszköz (SURE) forrásaiból . Ez az összeg jóval kevesebb, mint Csehország, Horvátország, Szlovákia , Szlovénia és Románia esetében.

Magyarország augusztusban nyújtotta be a pályázatát az unió válságkezelő programjára, a bizottság a magyar pályázat jóváhagyását megelőzően már 16 uniós tagállamam támogatási kérvényét hagyta jóvá.

A Magyarországnak nyújtott támogatással együtt, az unió eddig 87,8 milliárd eurónyi pénzügyi segítséget javasolt 17 EU-tagországnak.

Amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő uniós intézmény, a Tanács jóváhagyja a bizottsági javaslatot, Magyarország kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában jut hozzá a támogatáshoz, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatási programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit hivatott fedezni.

A SURE program forrásaiból eddig Olaszország és Spanyolország kapta a legmagasabb támogatást, 27,4 milliárd, illetve 21,3 milliárd eurót.

A visegrádi országok közül Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11,2 milliárd, Szlovákia 631 millió eurót kapott.

Szlovénia 1,1 milliárd, Horvátország 1 milliárd, Románia pedig négymilliárd eurót kapott.

A többi állam listája:

  • Belgium: 7,8 milliárd euró
  • Bulgária: 511 millió euró
  • Görögország: 2,7 milliárd euró
  • Spanyolország: 21,3 milliárd euró
  • Ciprus: 479 millió euró
  • Lettország: 192 millió euró
  • Litvánia: 602 millió euró
  • Málta: 244 millió euró

Milyen programokra használható a forrás?

Ezek a források segíteni fogják az országot abban, hogy fedezze a koronavírus-világjárvány miatt életbe léptetett csökkentett munkaidős foglalkoztatási – és hasonló célú – programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit. A SURE kulcsfontosságú elemét képezi annak az átfogó uniós stratégiának, amely a munkahelyek és munkavállalók védelmére, valamint a koronavírus-világjárvány rendkívül súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítésére irányul.

A tagállamok a továbbiakban is kérelmezhetik, hogy támogatásban részesüljenek a SURE révén, melynek teljes keretösszege 100 milliárd eurót tesz ki.Ezen felül az Európai Bizottság bejelentette, hogy hamarosan uniós SURE-kötvényt bocsát ki szociális beruházási kötvényként az eszköz költségvetésének fedezésére.