Jövő héten karácsony - Mire számíthatunk?

Hírek2019. dec. 21.MKB Elemzési Központ

A karácsonyi ünnepeket követően a hazai ipari szektor kilátásai állnak a fókuszban.

Kevés hazai makroadat jelenik meg karácsony hetében idehaza, azonban 2020. január 2-án már a hazai ipari szereplők kilátásaiból összeállított friss beszerzési menedzser indexet (BMI) ismerhetjük meg. A mutató 2019-es csúcspontját májusban érte el (57,9 pont), majd fokozatos csökkenést mutatott júliusig, amikor is idei mélypontjára süllyedt (51,2 pont). 2019 második felében az első félévhez képest alacsonyabb szinteken, 51,2-53 pont között mozgott az index. Ebben az időszakban az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültség fokozódása, a Brexit körüli bizonytalanság, a globális gazdaság lassulása és a fejlett piaci jegybankok (ECB, Fed) monetáris politikai lazításai álltak a fókuszban. Ugyanakkor a két legutolsó, október-novemberi adat szerint növekedést lehetett tapasztalni a mutatóban az előző hónaphoz viszonyítva, így novemberben már 53 pontra emelkedett az index (szeptember: 51,7 pont, október: 52 pont). 

Az index az utóbbi hónapokban eltávolodott a történelmi csúcstól (2017 májusa: 61,9 pont). Ugyanakkor mivel a mutató továbbra is 50 pont felett jár és október-november folyamán növekedni is tudott, így rövid távon még mindig az ipari szektor optimizmusát tükrözi. 50 pont feletti szint növekedést jelent az előző hónaphoz képest a vizsgált gazdasági aktivitásban, míg az 50 alatti érték az aktivitás csökkenését jelzi.

A magyar ipari termelés és a beszerzési menedzser index dinamikája 2018 végétől – 2019 elejétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől: míg az eurózónában az ipari termelés csökkenését láthattuk az utóbbi időszakban, addig idehaza stabil növekedési dinamikát mutat az ipari szektor. A magyar ipari ágazat ellenállónak bizonyult az utóbbi időszakban az eurózóna lassulásával szemben, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés sem esett vissza itthon.

Várakozásunk szerint 2020-ban 3,5%-ra lassul a hazai gazdasági növekedés üteme az idei évre várt 4,8%-os szintről, ebben a környezetben a hazai ipari termelés növekedési üteme is visszafogottabb dinamikát mutathat az előttünk álló években. Ezt ellensúlyozhatja, hogy az elmúlt években a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, mely lehetőséget ad új piacok megszerzésére.

További elemzések itt érhetőek el