ITM: Jövőre is folytatódnak a vállalkozások széles körét megszólító pályázatok

Hírek2020. dec. 15.Növekedés.hu

A Vállalkozásfejlesztési Tanács keretében tartották meg a II. KKV Stratégia konferenciát 2020. december 15-én. Az online ülésen elhangzott, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi intézkedései mintegy 1 millió munkahely megvédéséhez járultak hozzá, és vállalkozások tízezreinek nyújtottak közvetlen segítséget. A rendezvényen György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár mutatta be a 2021-es gazdaságfejlesztési terveket.

„A hosszú távú fenntarthatóság záloga a beruházások támogatása. A hozzáadott érték növelését szolgáló technológiaváltó fejlesztések válságálló munkahelyeket hoznak létre, és hozzájárulnak a bérek növekedéséhez.

Éppen ezért a kormány csak a járványhelyzet kezdete óta több mint 900 milliárd forinttal támogatta új beruházások létrejöttét.

Megtörtént a szak- és felnőttképzési rendszer átalakítása annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók képesek legyenek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Meghirdettük az ingyenes informatikai képzéseinket, online tananyag készült a vállalkozások számára, és támogatási programot dolgoztunk ki a vállalatok belső képzéseinek támogatása érdekében” – mondta el György László.

A 2021-es terveket összefoglalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy a KKV Stratégiában zászlóshajó intézkedésként megjelölt programok végrehajtása eredményesen zajlik.

Ennek megfelelően a következő uniós programozási időszakban is lesznek a vállalkozások széles körét megszólító, technológiaváltást támogató pályázatok, mint amilyen a Magyar, High-tech és Zöld konstrukció. A szakpolitika elkötelezett továbbá a Magyar Multi Program és a Zöld Nemzeti Bajnokok program folytatása mellett is.

Így várhatóan már 2021. első negyedévében megjelenhetnek a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szóló, ún. kiválósági pályázatok. Emellett a cégek a jelenlegi divat- és designipari, élelmiszeripari támogatások mintájára a továbbiakban is számíthatnak iparág és tevékenység szerint célzott felhívásokra. A fejlesztési forrásokat egészíti ki a felnőttképzés új rendszere és a vállalatoknak ehhez kötődően nyújtott támogatások.

A magyar munkanélküliség a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban, mintegy 800 ezer fővel dolgoznak többen, mint 10 évvel ezelőtt.

Az IT-szektorban foglalkoztatottak száma 26 ezerrel, a tudományos tevékenységet végzőké több mint 20 ezer fővel nőtt Magyarországon. A hazai foglalkoztatás tehát elmozdult a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé.

A jelenleg nyilvántartott 52 ezer üres álláshely pedig azt mutatja, hogy a feszesebbé váló munkaerőpiacon a munkavállalók jobb alkupozícióba kerülhetnek, ezáltal bérük is növekedhet.