Július 1-ig marad az árkorlátozás a benzinre és a kiválasztott élelmiszerekre

Hírek2022. ápr. 27.Növekedés.hu

Július elsejéig meghosszabbította a kormány az üzemanyagra és a kiválasztott élelmiszerekre az árkorlátozást - jelentette be a mai kormányülés után Orbán Viktor.

Amíg a háború tart, az árak is nőni fognak, de ezt nem nézhetjük tétlenül. Ezért alkalmazunk árkorlátozást az üzemanyag és a kiválasztott élelmiszer árakra - mondta Orbán Viktor kormányfő a Facebook oldalán a mai kormányülést követően.

Kiemelte: egész Európában nőnek az árak, ennek elsődleges oka a háború. - Ezt nem nézhetjük tétlenül, ma dönteni kellett, mi legyen a hamarosan lejáró árkorlátozó intézkedésekről.

Július elsejéig fennmarad az árkorlátozás az üzemanyagon és a kiválasztott élelmiszereken - mondta.

Kiemelte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat az áremelkedésektől, ezért hosszabbították meg az ársapka intézkedések határidejét.

Mint arról korábban írtunk, az infláció mérséklését célzó kormányzati intézkedések révén

a háztartások havonta átlagosan 12 ezer forintot takarítottak meg november és március között.

Ez összesen 60 ezer forint többlet megtakarítást jelent ebben az időszakban.

Az összes árstop intézkedés nyomán pedig 250 milliárd forint jövedelem marad a háztartásoknál.

Az árstop intézkedések együttesen 4,2 százalékponttal mérséklik az inflációt Magyarországon az MNB inflációs jelentése alapján.

Az árstopok nélkül megközelítőleg másfélszer lenne magasabb a fogyasztói árindex.

Az üzemanyagok felelnek a háztartások kiadásainak 6,5 százalékáért. A rezsicsökkentés által érintett szolgáltatások, úgymint a távfűtés, a gáz és az áram súlya pedig 4,2 százalék.

Az élelmiszerárstop keretében érintett tételek súlya pedig a fogyasztói kosárban 1,7 százalék.

Ez alapján a hatósági árintézkedések és a 2013–2014 időszakban befagyasztott rezsiárak az összes háztartási kiadás 12,4 százalékát teszik ki az MNB inflációs jelentése alapján.