Az új gyógyszerek kétharmada sosem jut el Magyarországra – Intézkedést sürgetnek a gyártók

Életmód2022. ápr. 27.H. É.

A hosszadalmas bürokrácia miatt a magyar betegek ma háromszor hosszabb idő alatt jutnak hozzá egy-egy új gyógyszerhez, mint átlagosan az európaiak. A modern gyógyszeres terápiákhoz való hozzáférést nálunk a magas infláció, a gyenge forint és a nemzetközi biztonságpolitikai körülmények is komolyan aláássák, a gyógyszerhiány minden eddiginél gyakoribb lesz a következő években – állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A kutatás- és fejlesztésorientált külföldi gyógyszergyártók egy részének hamarosan nem fogja megérni, hogy jelen legyen a magyar piacon – figyelmeztet hazai érdekképviseletük. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: szerintük 3 olyan lépés van, amit ennek elkerülésére meg kell tennie az új kormánynak.

Az első, hogy fel kell gyorsítani a külföldi készítmények társadalombiztosítási támogatásba való befogadását. Az elmúlt évtizedekben sokat javult a magyar betegek hozzáférése a legkorszerűbb gyógyszerekhez, az utóbbi időben azonban annyira lelassult ez a döntési folyamat, hogy az jelentős leszakadáshoz vezetett.

Míg az új gyógyszeres terápiákhoz az európai betegek átlagosan 511 napon belül támogatott formában hozzájutnak, addig a magyaroknak már több mint 1400 napot, átlagban közel 4 évet kell várniuk erre, ráadásul az új készítmények kétharmada a bürokrácia és financiális okok miatt soha el sem jut hazánkba. Mint Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta, tavaly október óta több mint 70 új gyógyszerrel kapcsolatban várnak döntést a cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, ezeket a készítményeket mintegy százezer beteg terápiájában lehetne érdemben alkalmazni.  

Az AIPM szerint sürgősen változtatni kell a gyógyszertámogatási rendszeren is, ami messze nem rugalmas és nem krízisálló. A gyógyszerek hatósági árát, amelyhez a támogatást igazítják, forintban fixálják, ami képtelen kezelni a forint folyamatosan leértékelődését. Ez az erős inflációs nyomással együtt már-már katasztrofális következményekkel járhat a magyar betegek biztonságos ellátása szempontjából – állítja az igazgató.

Holchacker Péter emlékeztetett arra is, hogy az árfolyamgyengülés a magas gyógyszeripari különadókkal együtt „végletesen kifeszítette” a társadalombiztosítási támogatással rendelhető terápiákat forgalmazó gyógyszercégeket, akik már ahhoz is támogató kormányzati beavatkozást várnak, hogy egyáltalán a jelenlegi gyógyszerellátást biztosítani tudják.

A gyógyszeripari érdekképviselet szerint a gyógyszerellátás biztonsága olyan stratégiai és összetett feladat, amely csak kellő felhatalmazással rendelkező kormányzati felelős kinevezésével oldható meg.

Két kimerítő pandémiás év és a rendkívül rossz általános egészségügyi mutatók következtében az egészségügynek prioritást kell kapnia – érvel az AIPM, amely szakmai párbeszédet ajánlott a régi-új kormánynak, teljes körű szakmai támogatásáról biztosítva a szükséges lépések megtételét.