Megvan, hol síeltek idén a magyarok

Utazás2024. márc. 16.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

A számok azt mutatják, hogy idén jóval kevesebben utaznak külföldre síelni, de vajon nőtt-e emiatt a magyar sípályák látogatottsága?

A tavalyi lagymatag tél után idén nem lehetett panasz az időjárásra, a tavaly decemberi majdnem fehér karácsony után az év első hónapjában az időjárás már-már a régi idők teleit idézte korcsolyával, szánkóval, és természetesen a sílécekkel. Februárban azonban szokatlanul meleg volt, korán jött a tavasz.

A Növekedés.hu Tóth Csaba Gábort, a Mátraszentistváni Sípark kommunikációs és turisztikai tanácsadóját kérdezte.

Egyre népszerűbb a sportág

- Érdemes tudni a magyar síző társadalomról, hogy egyre többen vagyunk, ma már összesen több mint 600 ezren vagyunk, akik legalább egy kék pályán minden további nélkül le tudnak siklani. Ez egy óriási szám - mutat rá Tóth Csaba Gábor.Hasonló eredményre jutott tavaly egy, a Turizmus.com-on megjelent elemzés is, amely a magyar internetezők portálokon, blogokon, fórumokon, közösségi média felületeken található tartalmai alapján vizsgálta a síelés népszerűségét.

A social listeninggel és adatelemzéssel foglalkozó SentiOne azokat a 2022. január 1-től március 17-ig publikusan közzétett online tartalmakat elemezte, amelyekben a síeléssel kapcsolatos szavak különböző formái együtt jelentek meg. Ebből kiderült, hogy

dacára a tavalyi lagymatag időjárásnak, a tavalyi évhez képest 30 százalékkal többet beszélgettek a magyarok a síelésről a korábbi esztendőhöz képest, a téli hónapokban pedig 45 milliós elérése volt a témának az internetezők körében.


“A január és március között 15904 említés született a magyar internetezők körében a síelés kapcsán, a beszélgetések 70 százaléka semleges, 19 százaléka pozitív és csak 11 százalékban jelennek meg negatív hangok, általánosságban a kedvelt témák közé tartozott az elmúlt időszakban” - fogalmaz az elemzés.

Kevesebben utaznak külföldi sítúrára

- A korábbi években az volt a jellemző, hogy a sízők 90 százaléka külföldre utazott síelni hosszabb időre, akár egy hétre is - mondja Tóth Csaba Gábor hozzátéve, ezt egy szezonban általában csak egyszer teszik meg, a rövidebb, egynapos alkalmakat a hazai pályákon töltik.

Ez a trend azonban idén borulni látszik, a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából készült országos reprezentatív kutatás ugyanis arra mutat rá, hogy idén markánsan csökken azok száma, akik síelés céljából utaznak külföldre.

“Idén télen a magyarok tizede tervez téli külföldi utat, és a síelők kisebbségbe kerültek a hazainál melegebb klímájú úti célokat választókkal szemben. Az utazók többsége egy várost tervez felfedezni"

– fogalmaz a kutatás. Az MTI-nek is megküldött adatok szerint a síelés emiatt már csak a harmadik legnépszerűbb időtöltés.
“A trend fordulását befolyásolhatja, hogy az enyhe időjárás miatt jóval kevesebb hó hullik idén télen az európai sípályák területein, mint korábban - fogalmaz a közlemény, amelyből az is kiderül, hogy

csak minden ötödik válaszadó indul azért külföldre, hogy magasabb hegyekben, hosszabb pályákon élvezhesse a síelést.

Megkérdeztük Tóth Csaba Gábort, lát-e olyan trendet, hogy a külföldi sítúrát lefújók a korábban megszokott vakációt a hazai pályákon pótolják be. A kommunikációs és turisztikai tanácsadó szerint erről még korai lenne beszélni, annyit mindenesetre elárul, hogy az utóbbi időben egy szezon alatt jellemzően 40-60 ezer síelő látogat el Mátraszentistvánra, és azon dolgoznak, hogy ezt a számot tovább növeljék.  

- A pandémiás évek alatt rengetegen fedezték fel,  hogy itthon is el tudnak menni síelni, rengeteg új vendéget láthattunk a pályákon, ennek hatására  nálunk kifejezetten a minőségi szolgáltatásokra terelődik a hangsúy, és  nem csak szolgáltatások terén, hanem a környezettel szeretnék megteremteni ugyanazt az alpesi hangulatot amellyel a vendégek külföldön találkoznak

- húzza alá Tóth Csaba Gábor, aki úgy látja, ha télies az idő, akkor az emberek jobban megindulnak a sípályák felé, de ma már az is jellemző, hogy ha sokáig várat magára a havazás télen, akkor olyan családok is ellátogatnak a sípályára, akik amúgy nem sportolni érkeznek, csak a télies hangulatot keresik, mivel itt jó eséllyel találnak is friss, ropogós havat.