Kereseti és kiskereskedelmi adatokat ismerhetünk meg a jövő héten

Hírek2019. szept. 28.MKB Elemzési Központ

Úgy tűnik, a béremelkedés megállíthatatlan Magyarországon. Hogy mennyivel emelkedtek a bérek a jövő héten kiderül.

  • Szeptember utolsó napján érkeznek a hazai, júliusra vonatkozó kereseti adatok

Idén május után júniusban is kétszámjegyű béremelkedést regisztráltak idehaza: a hazai bruttó átlagkereset 10,6%-kal emelkedett 2018. júniusához képest a májusi 11,2%-os bérnövekedést követően. 2019. január-június közöti időszakban így 10,6%-os keresetbővülést tapasztalhattunk itthon (év/év alapon mérve). A dinamikus bérnövekedés júliusban is fennmaradhatott, a friss adatokat szeptember 30-án, hétfőn közli a KSH.

Előretekintve, a hazai munkaerőpiac feszessége továbbra is fennmaradhat, így a keresetek további emelkedésére lehet számítani az idei és a jövő évben is. A bérek növekedését pedig fűti még a tavaly év végén meghozott kétéves bérmegállapodás (2019-ben és 2020-ban egyaránt 8%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege az előző évhez képest). Várakozásunk szerint 2019-ben a tavalyi évhez hasonló kétszámjegyű bérnövekedés várható, 2020-tól pedig kismértékben lassulhat a bérdinamika idehaza.

  • A hazai kiskereskedelmi szektor augusztusi teljesítményét közlik csütörtökön

Az idén májusi visszafogottabb növekedést követően már második hónapja mutatott erősebb lendületet a hazai kiskereskedelmi szektor: míg májusban csak szerényen, 3%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene, addig júniusban már 4,3%-os, majd júliusban 6,9%-os forgalombővülést regisztráltak az ágazatban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Így 2019. január–júliusban 5,8%-os növekedést tudhatott maga mögött a szektor (év/év alapon mért adat).

A foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljes mértékben felszívta a hazai gazdaság, következésképpen az előttünk álló években alacsony szinten maradhat a foglalkoztatás növekedése idehaza. Továbbá mivel a hazai bérdinamika tekintetében is kismértékű lassulás várható a jövő évtől, így az előttünk álló években összességében mérséklődhet a hazai bértömeg növekedése. E tendenciák pedig a fogyasztásnövekedés lassulását is maga után vonhatják. 

Ugyanakkor bizonyos mértékig ellensúlyozhatja ezt a dinamikát a továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása, melyek erősítik a hazai fogyasztás növekedését. Összességében továbbra is dinamikus, azonban a tavalyi évben látott szintekhez képest kismértékben mérsékeltebb fogyasztásnövekedés várható 2019-ben, majd 2020-ban további lassulásra lehet számítani a fogyasztásbővülés tekintetében.

A kiskereskedelmi szektorban várhatóan továbbra is folytatódik a centralizáció, a nagyvállalatok alacsonyabb árak mellett magasabb bért tudnak kínálni alkalmazottaiknak, mellyel ellehetetlenítik a kisebb szereplőket. Az internetes kiskereskedelem térnyerése tovább nehezíti az említett szereplők helyzetét, így várhatóan hosszú távon folytatódik a kiskereskedelmi egységek számának csökkenése a forgalom bővülésének ellenére is.

További elemzések itt érhetőek el