Zseniális ábrákon, mennyi eldobható műanyag palackot termelünk még mindig

Hírek2019. szept. 28.Növekedés.hu

Fulladozunk a műanyagtól: így néz ki egy rakásra hordva a világ összes műanyag palackja, amit egy óra, egy nap, egy hónap és egy év leforgása alatt vásárolunk.

A világon csaknem egymillió műanyag palackot vásárolnak percenként. A műanyaggyártás az elmúlt 50 évben rohamosan növekedett, az olcsó és eldobható termékek - amelyek pusztító hatást gyakorolnak a környezetre - pedig széles körben elterjedtek.

Rendszerint PET palackokat használunk az üdítők és ásványvíz tárolására, de az egyéb háztartási és kozmetikai szerek is ebben a csomagolásban érkeznek hozzánk.

Az Euromonitor International adatai szerint csak az elmúlt évben 480 milliárd eldobható palackot értékesítettek. Ez majdnem 1 millió percenként.

A Reuters ábrái bemutatják, hogyan nézne ki egy rakásra hordva a világ összes műanyag palackja, amit egy óra, egy nap, egy hónap és egy egész év leforgása alatt vásárolunk.

A halmokat a leghíresebb jelképek (Megváltó Krisztus szobra, Eiffel-torony, Burdzs Kalifa) mellett helyezik el, ezáltal sokkal könnyebben lehet elképzelni a méreteiket.

A műanyag palackok legtöbbjét egyszeri használatra tervezik.

A Science Advances folyóiratban közzétett kutatások szerint a világ 2015-ben körülbelül 380 millió tonna műanyagot termelt. Ennek a mennyiségnek körülbelül 25 százalékát égették el és csak 20 százalékát hasznosították újra, a fennmaradó 55 százalék, azaz a palackok többsége a környezetbe, hulladéklerakókba vagy az óceánokba került.

Az újrahasznosított műanyaghulladék mennyiség még kisebb, ha az elmúlt 65 évet nézzük. Globálisan körülbelül 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottak 1950-től 2015-ig. Ennek csupán 6 százalékát hasznosították újra.

Tehát a több mint nyolcmilliárd tonna hulladéknak csupán negyede marad használatban, vagy került újrahasznosításra.

Mit tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a műanyag szemét mennyiségét a fejlett országok?

  • Egyrészt csökkentik az egyszerhasználatos műanyagok számát, másrészt javítják az újrahasznosítás tendenciáján. Ennek része, hogy 2021-re lényegében betiltják az eldobható műanyagok használatát az EU-ban.
  • Ennek értelmében többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, oxidatív úton lebomló műanyagokat, ételtartókat, expandált polisztirolból készült poharakat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.
  • A műanyag flakonoknak is mennie kell: a tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.
  • A műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írt alá nyilatkozatot Brüsszelben azt vállalva, hogy segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.
  • A Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát aláírók 2025-re 10 millió tonnára kívánják növelni az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában.