Kereskedelmi Szövetség: Orbán bejelentése után érezhetően csökken a vásárlói roham

Hírek2020. márc. 23.Növekedés.hu

Az online vásárlások mellett az önkiszolgáló kasszák használata is nőtt bizonyos kiskereskedelmi láncokban az elmúlt napokban. A fokozott vásárlási hullám ugyanakkor apadni látszik, miután a kormány közzétette milyen gazdasági intézkedésekkel segíti a vállalkozásokat és a magánszemélyeket, mondta a növekedés.hu-nak az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az utóbbi napokban megduplázódott az önkiszolgáló kasszák kihasználtsága az Auchan áruházakban, éppen ezért fertőtlenítésük sokkal sűrűbben történik

- mondta a növekedés.hu kérdésére az Auchan Retail Magyarország.

Az áruházlánc tavaly júniusban nyitott először önkiszolgáló kasszákat, elsőként budakalászi áruházukban – azóta folyamatosan telepítenek ilyen eszközöket. 2019-ben 7 áruházban, 2020-ban eddig 2 áruházban nyílt önkiszolgáló kassza, július végéig pedig minden áruházban elérhető lesz ez a fizetési mód - válaszolta kérdésünkre az Auchan. Jelenleg 9 Budapest környéki áruházban összesen 162 db önkiszolgáló kassza van, a legnagyobb áruházaikban 24, kisebb méretű áruházainkban 16, 12, vagy 8 kassza érhető el.

Kérdésünkre, hogy terveznek-e további ilyen kasszákat üzembe helyezni az áruház azt válaszolta, tartják a korábban tervezett ütemet: a következő 2 hétben 2 új áruházban üzemelnek be ilyen pénztárakat, július végéig pedig minden Auchan áruházban elérhető lesz ez a szolgáltatás.

A SPAR 2017 szeptemberében, érdi hipermarket áruházában indította el az önkiszolgáló gyorspénztári vásárlás lehetőségét. A 2019-es új telepítésekkel együtt tavaly év végére 92 üzletben válik elérhető a praktikus szolgáltatás, az érintett áruházakban a forgalom 30 százaléát már így kezelik, írja az áruház egy korábbi közleményében. Arról, hogyan alakult idén a kasszák száma illetve nőtt-e az elmúlt napokban forgalmuk, nem kaptunk tájékoztatást.

Nem áll rendelkezésre összegzés arról, országszerte pontosan hány üzletben vannak önkiszolgáló kasszák, mondta a növekédes.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az egyes láncok természetesen rendelkeznek információval, de a szövetség nem vezet statisztikát, mondta, hozzátéve, hogy az önkiszolgáló kasszák a vírustól függetlenül is terjednek.

Többen fontolgatják az online vásárlást

Az elmúlt napokban jelentősen nőtt az online vásárlások aránya is. (A megnövekedett kiszállítási időre bizonyos láncok emailben hívják fel a klubtagok figyelmét). „Igen nagymértékű a megugrás”, erősítette meg Vámos, bár pontos számokat nem tudott mondani.  

Egy online kutatásból kiderül, az internetezők több, mint harmada rendelne online élelmiszert a koronavírus miatt. Ezzel akár a duplájára is nőhet azok aránya, akik online vásárolnak be a háztartásuk számára – írja a Reacty Digital, mely 2020. március 12. és 15. között készített online kérdőíves kutatást.

A kérdőív rámutat; akik korábban is vásároltak élelmiszert online sokkal inkább fontolóra veszik, hogy a vírus terjedése miatt átállnak erre a bevásárlási formára, mint azok, akik még soha nem próbálták ezt a lehetőséget. A korábban vásárlók ötöde (szinte) biztosan fog most is így vásárolni és további harmaduk pedig megfontolja az online rendelést. A korábban nem vásárlóknak viszont csupán szűk tizede mondta csak, hogy biztosan fog online élelmiszert vásárolni és további negyedük gondolkodik rajta.

Az elmúlt egy évben a válaszadók 17 százaléka vásárolt legalább egyszer online élelmiszert. Közöttük az átlagnál magasabb arányban vannak a 30 év alattiak, akiknek harmada talán, tizede pedig szinte biztosan fog a koronavírus miatt online élelmiszert vásárolni. Akik úgy érzik, fognak online élelmiszert beszerezni az elkövetkezendő egy hónapban, azok a Tesco (51%), az Auchan (30%) és a Spar (23%) felé hajlanak leginkább, derül ki az adatokból. A hazai piacon újoncnak számító Kifli.hu-t a válaszadók 7%-a jelölte meg, utóbbi népszerűsége főleg a férfiak és a 40 éven aluliak körében nagyobb.

Csillapodik a hullám

A február végi vásárlási roham, majd az azt követő felfutás enyhült az elmúlt napokban, mely erősen összesen összefügg a napokban hozott gazdasági intézkedésekkel, mondta Vámos.

Mióta a kormányfő bejelentette, hogy év végéig nem kell törleszteni a lakáshiteleket, a családok megnyugodtak. Továbbra is a szokásosnál nagyobb a vásárlások mértéke, de a roham csillapodott – az üzletek is jelzik felénk, hogy nyugodtabbak a vásárlók

, mondta a főtitkár.