Kevesebbet vásárolunk - élelmiszert több mint nyolc százalékkal kevesebbet

Hírek2023. feb. 6.MTI - növekedés.hu

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Decemberben az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11%-kal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1%-kal csökkent.

Tavaly az év egészében a kiskereskedelmi forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.