Olaszországba megy síelni? Erre figyeljen!

Utazás2022. márc. 12.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Rengetegen indulnak útnak ezekben a hetekben Olaszországba síelni. Lényeges, hogy ne utazzanak felelősségbiztosítási kiegészítés nélkül. Akinek nincs ilyen, az olasz hatóságok 100-150 eurós büntetést is kiszabhatnak.

A koronavírus ellenére egyre több helyen lehet síelni, ám óvatosan. Ellenben balesetbiztosítás nélkül el se induljon. Ugyanis egy franciaországi nyílt combcsonttörés helikopteres mentése, netán orvosi team beavatkozása, operálása, majd kórházi kezelése, végül pedig mentőautós hazaszállítása akár hárommillió forintot is felemészthet.

Elrententő példa Ausztriában is akad: egy csonttörés, netán vesesérülés klinikai ellátása és az intenzíven történő lábadozás, valamint a mentős hazaszállítás megszervezése szintén 2-3 millió forintra rúg. De egy „egyszerűbb”, franciaországi csuklótörés ellátása, valamint a síbérlet fel nem használt részének a térítése is 450 euróba (kb. 135 ezer forintba) került az egyik biztosítónak – derül ki a MABISZ legfrissebb tanulmányából.

Magyarországon a becslések szerint közel több mint hatszázezren síelnek. Közülük sokan most indulnak útnak a legnagyobb európai síparadicsomokba.

Bár a tapasztalatok szerint a síelők többen élnek az utasbiztosítás lehetőségével mint a külföldre utazók egésze, de főleg az „egynapos” kiruccanók ennek ellenére gyakorta elfeledkeznek ennek az extrém sportnak a kockázatákról.

Pedig a külföldi szolgáltatók az ellátott személyen hajtják be az igénybe vett orvosi ellátás költségeit, ha a biztosítás nem nyújt rá fedezetet.

Amennyiben a biztosított a külföldi utazás során Covid-19 vírussal megfertőződik, térítik a betegséggel kapcsolatos sürgősségi orvosi ellátás költségeit akkor, ha a biztosítás erre kiterjed.

Mivel azonban éles versenypiacról van szó, amelyen a 12 MABISZ-tagbiztosító mellett más (jellemzően határon átnyúló) társaságok is jelen vannak, és valamennyien egyre inkább személyre szóló feltételekkel próbálják az ügyfelek igényeit kielégíteni, ezért a konkrét termék kiválasztásakor érdemes végig gondolni, hogy mire szeretnénk még fedezetet biztosítani.

Például tartalmazza-e biztosításunk az esetleges karantén, a felmerülő plusz kiadások, a repülőjegy átfoglalásának költségeit, van-e benne útlemondási elem és az mire terjed ki.

A gyorsan mutálódó vírus új élethelyzeteket állít elő, amelyekhez a biztosítók igyekeznek alkalmazkodni, de társaságonként nagyon eltérő lehet a kockázatvállalás formája és a térítési összegek. Így például útlemondási biztosításnál az utazásképtelenség fogalma tartalmazhatja akár a tünetmentes fertőzöttség miatti elállást is.

Vagyis utazásunk megszervezésekor nemcsak azzal érdemes tisztában lennünk, hogy a célországban melyek az éppen aktuális beutazási feltételek (milyen oltásokat fogadnak el, mi vonatkozik az oltatlanokra), de annak is fontos utánanéznünk, hogy az általunk kockázatosnak beazonosított élethelyzetekre melyik termék kínálja a számunkra legmegnyugtatóbb fedezetet.

Az Olaszországba utazóknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a hírek szerint az olasz síterepeken 2022. január 1-től bevezették a síelők számára kötelező felelősségbiztosítást. Az online sífórumokon megjelentek szerint a felelősségbiztosítás nélkül síelőket 100-150 eurós bírsággal büntethetik.

Az egyre gyakoribb síbaleseteknél ugyanis a felelősség tisztázása sem egyszerű, márpedig ezen múlik, hogy ki viseli a gyógykezelés költségeit.

A helyszíneken a bérletünk mellé vásárolható biztosításoknak azonban van egy viszonylag alacsony limitje, ezért mindenképpen érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely tartalmazza a felelősségbiztosítást is, és amely az egészségügyi fedezeten kívül a dologi károkra is kiterjed. Egy viszonylag új rendeletről van szó – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

A síelés szórakoztató, ugyanakkor igen veszélyes lehet, így biztosítás nélkül semmiképp se induljunk útnak! Nagyon fontos, hogy az úti célunknak és az utazás jellegének megfelelő utasbiztosítást kössünk, így, ha sítúrára indulunk, olyan biztosítást kell választanunk, amely a síeléssel kapcsolatos leggyakoribb káresetekre is térít"

Mint mondja, a portál utasbiztosítási kalkulátorában ehhez csak annyit kell tennünk, hogy az utazás céljánál kiválasztjuk a „Síelés és snowboard” opciót. Ezután már láthatjuk is a különböző ajánlatokat.

Fontos, hogy minden esetben a biztosítás megkötése előtt ellenőrizzük, hogy pontosan mire és mekkora összeghatárig térítenek az egyes ajánlatok, ugyanis eltérőek a biztosítók termékei.

Amennyiben kellő alapossággal kiválasztott a síbiztosítás, biztonságban tudhatjuk a saját vagy bérelt sífelszerelésünket, illetve segítséget kaphatunk sípályáról történő mentés, síbaleset, vagy a síterep bezárása esetén. Azonban a járványhelyzetre való tekintettel érdemes pontosan tájékozódni a Covid-fedezet mellett az adott ország előírásaival kapcsolatban.