Kilencmillió euróért ejtették a Volkswagen vezetői elleni vádakat

Hírek2020. máj. 20.Növekedés.hu

A Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess és a cég felügyelő bizottságának elnöke, Hans Dieter Poetsch egy 9 millió eurós, peren kívüli megegyezésnek köszönhetően elkerülhették, hogy a „piac manipulálása” miatt bíróság elé kelljen állniuk.

A dw.com hírportálon olvasható cikk szerint a Volkswagen bejelentette:

A Felügyelő Bizottság értékelése szerint a Vállalat érdekében áll, hogy az eljárást lezárják.

A testület ezért jóváhagyta, hogy két vezető elleni vád ejtése érdekében összesen 9 millió euró kifizessenek.

Az ügy egyike volt annak a sok jogi eljárásnak, amelybe a Volkswagen a 2015. évi, megdöbbentő leleplezés után keveredett. Akkor derült ki, hogy a vállalat 11 millió dízelmotoros járművét olyan berendezéssel látta el, amely a hatósági ellenőrzések során a valósnál kevesebb szennyezőanyag keletkezését mutatta ki.

A „Dieselgate” néven elhíresült eset a teljes autógyártás iránti bizalom válságához vezetett, különösen azért, mert hamarosan hasonló trükkökre bukkantak más vállalatok esetében is. A Volkswagen máig sem tudott kikecmeregni az ügy miatt indított perek tömegéből.

Német ügyészek szeptemberben a vállalat két vezetőjét, valamint a korábbi vezérigazgató Martin Winterkorn-t „piaci manipulációval” vádolták meg.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy a Volkswagen főnökeinek azonnal tájékoztatni kellett volna a részvényeseket az úgynevezett „csaló készülék” ügyében zajló vizsgálatról, amint arról tudomást szereztek. Nem lett volna szabad várniuk addig, amíg az amerikai hatóságok 2015 szeptemberében kirobbantották azt a botrányt, amely a mélybe lökte a Volkswagen részvényeinek árfolyamát.

Legutóbbi közleményében a Volkswagen igazgatósága leszögezte:

a vállalat büntetőjogi tanácsadói és képviselői a vádemelés időpontjában határozottan állították és jelenleg is úgy vélik, hogy az ügyészség Herbert Diess és Hans Dieter Poetsch elleni vádjai nem megalapozottak.

Egyenlőre nem világos, hogy az ügy peren kívüli rendezése kiterjed-e Martin Winterkorn korábbi vezérigazgatóra, aki 2007 és 2015 között vezette a vállalatot és a botrány kirobbanása után mondott le. Őt a tavalyi év áprilisában, más gyanúsítottakkal együtt súlyos csalás, a tisztességes gazdasági verseny szabályai és a tisztségével járó bizalom megsértése bűntettével vádolták meg.

Jogi képviselői váltig állították, hogy ő „ebben az ügyben nem hibáztatható”, és „a továbbiakban is meg fogja védeni magát”.

A „Dieselgate” botrány beárnyékolta a Volkswagen üzleti jó hírét. A büntetések, a jogi eljárások költségei és az autó-tulajdonosoknak fizetett kártérítések a Vállalatnak és eddig több, mint 30 milliárd eurójába kerültek.