Kína és a ritkaföldfémek geopolitikája

Hírek2018. nov 28.Növekedés.hu

Bár Kína adottságaiból és gazdaságának méretéből adódóan nyersanyagok behozatalára szorul, a ritkaföldfémek bányászatában és kohászatában nagy versenyelőnyre tett szert a globális piacon. Sophia Kalantzakos könyve a ritkaföldfémek globális ellátási láncában monopóliumot szerző Kína esettanulmányán keresztül mutatja be, hogyan állíthatók geopolitikai célok szolgálatába a gazdasági eszközök. A ritkaföldfémek jelenleg pótolhatatlan nyersanyagok az elektronikai ipar és a megújuló energiatermelés számára, így mára a közbeszéd, valamint a nemzetközi politikai versengés és tárgyalások részévé váltak. Kalantzakos a ritkaföldfémek esettanulmányán keresztül mutatja be a kínai állam gazdasági eszközökön keresztül történő világpolitikai beavatkozását (economic statecraft). Feltérképezi a kínai geopolitikai törekvések és a gazdasági eszközök kapcsolatát, amely a jelenleg eszkalálódó kínai–amerikai kereskedelmi háború jobb megértéséhez és fejleményeinek előrejelzéséhez is támpontul szolgálhat. A négy fő fejezetre tagolt könyv bemutatja az általános elméleti vitákat, amelyek meghatározók a politikatudományban az erőforrásverseny, a nyersanyagok szűkös hozzáférhetősége és a gazdasági eszközök geopolitikai célokra történő kiaknázása tekintetében. Részletesen beszámol a ritkaföldfémek kiterjedt használatáról, technikai fejlődésre gyakorolt hatásáról, valamint az ezt kihasználó iparágakról is. Két történelmi analógia alapján ad kontextust a nyersanyagok gazdasági életen túlnyúló történelmi jelentőségével kapcsolatban: a só és a kőolaj stratégiai, védelmi alkalmazásai, technológiai fejlődésben betöltött szerepe párhuzamot képez a ritkaföldfémek felhasználásával. Végül Kalantzakos elemzi Kína útját a kezdetektől a mára kialakult világszintű monopolhelyzetig; értékeli a válság folyamatát; továbbá a demokráciák válaszát a kínai állam központosított gazdasági vezetéséből adódó nemzetközi következményekre. Kalantzakos megállapítja:

Kína nem csupán gazdasági, hanem geopolitikai célokra is felhasználja ritkaföldfém-monopóliumát. Véleménye szerint a nyugati demokráciák nem léptek fel az állami irányítású kapitalizmussal szemben, noha erőteljesebb beavatkozásra lett volna szükség az iparágban.
A ritkaföldfémek önmagukban is releváns kérdéseket vetnek fel a jövő legfontosabb nyersanyagai és elérhetőségeik összefüggésében, ám Kína szerepe még inkább aktuálissá teszi a művet. A geopolitikai célok eléréséhez egyre gyakrabban alkalmaznak gazdasági eszközöket, ami a modern hadviselés egy formája lehet. A szankciókat és juttatásokat egyaránt alkalmazó nyugati nagyhatalmak számára érzékeny pont Kína belépése és a hasonló logika alkalmazása a nemzetközi érdekellentétek során - ezeket a dilemmákat is hatékonyan mutatja be a könyv. A Kína és a ritka földfémek geopolitikája című kötet, valamint a kiadó korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks szeptemberben megnyílt első könyvesboltjában, a Bölcs Várban. A kiadó gondozásában megjelenő könyvekrőlfolyamatosan hírt adunk a www.pallasathenekiado.hu oldalon, ahol a kötetek webshopon keresztül is megvásárolhatók.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.