Kivezetik a benzinárstopot

Hírek2022. dec. 6.Sz.A.

A kialakult üzemanyag-ellátási problémák miatt ki kell vezetni az árstopot, megszűnik a 480 forintos ársapka - jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Még 1-2 hónapig eltart, amíg visszaáll a normális stabilitás az importban. Ma este 23 órakor állnak át a kutak az új árakra: jelenleg 641 forint a benzin, 699 forint a dízel literenkénti piaci ára.

A kialakult válságos helyzet miatt a kormány még ma este 23 órakor kivezeti a benzinárkorlátozást, megszűnik a 480 forintos árplafon - jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este rendkívüli sajtótájékoztatón.

Az új kormányrendelet értelmében senki nem lesz jogosult a 480 forintos hatósági árra, a taxisoknak sem jár kedvezmény.

- Ma kell lépni ahhoz, hogy stabil importtal rendelkezzünk, egy-két hónapra szükség van arra, hogy az import helyreálljon, és normalizálódjon a helyzet. Mindenképp el kell kerülni, hogy hazánk ellátása sérüljön. Alapvetően szankciók miatt alakult ki a nehéz helyzet - mondta a Mol vezetője.

Az egész európai energiapiacnak ártanak a szankciók - tette hozzá.

Az ársapka már nem funkcionál jól

- mondta el Hernádi Zsolt. Mint mondta, a Mol már nem tudja tartani az ellátás biztonságát, ha minden változatlan marad.

- Néhány napon belül normalizálódik a helyzet: a Dunai Finomító fokozatosan teljes kapacitással fog működni, és az importőrök is elkezdik nagyobb mennyiségben behozni az üzemanyagot, így fokozatosan visszatöltjük a készleteinket - mondta.

Hernádi Zsolt kérdésre válaszolva aláhúzta:jelenleg 641 forint a benzin piaci ára, és 699 forint a dízel piaci ára.

Mint mondta, az ellátásbiztonság miatt kell megszűntetni az ársapkát, amely nagy veszteséget okozott a Molnak. 

A nyári kritikus helyzetről szólva Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy a stratégiai készletek felszabadításával tudták kezelni az akkori helyzetet. Az árstopról kifejtette: ez nem szakmai, hanem politikai kérdés.

Az üzemanyagokra bevezetett ársapka 13 hónapig volt érvényben, és az új árakkal is az alsó harmadban lesznek a magyar üzemanyagárak

- mondta el Gulyás Gergely.

Az elmúlt napokban nagy mértéket öltött az üzemanyaghiány, pánikvásárlás alakult ki, és a Mol jelezte, hogy nagyobb importra van szükség a helyzet normalizálódásához.

- A szankciók miatt emelkedtek meg az árak, és az ársapkát a magas árak miatt kellett bevezetni. De ne felejtsük el, hogy az orosz invázió jogsértés volt, az erre adott válasz része volt a szankciók bevezetése is - mondta el Gulyás Gergely.

Az ellátással kapcsolatos háttérrel kapcsolatban Hernádi Zsolt kiemelte: fel kell készülni arra is, hogy a Barátság kőolaj vezetékkel is történhet valami, ezért alternatív forgatókönyvekkel kell rendelkezni a váratlan helyzetekre.- A Barátság kőolajvezeték bármilyen problémája Csehországot és Szlovákiát is érinti. Ha itt baj van, az Adria vezetéken kell több olajat importálni. Ehhez Horvtország együttműködésére is szükség van, mert bővíteni kell a kapacitást - mondta.

A többi ársapkás termékkel kapcsolatban elhangzott kérdésre Gulyás Gergely kiemelte: folyamatosan figyelik a helyzetet, melyik termékből alakulhat ki hiány, és szükség esetén lépnek. - Ha az ellátásbiztonság sérül, akkor kell változtatni - mondta el Gulyás Gergely.

- A közgazdászoknak kell vitázniuk arról, hogy milyen hatása van az árstopoknak az inflációra - válaszolta Gulyás a jegybankelnök hétfőn elhangzott kritikájára vonatkozó újságírói kérdésre.

- A jegybank független, és a kormány alkotmányos kötelessége, hogy a stabilitás érdekében együttműködjön a jegybankkal. Az MNB elnökének mandátumának esetleges módosításáról a kormány nem tárgyalt - mondta a miniszter.