Lecsapott a benzinhiány az országra – Hosszú sorok állnak a kutaknál

Hírek2022. dec. 6.D.J./MTI

Országszerte számos kútnál pánikvásárlás indult a napokban.

Az elmúlt két napban a fővárosban kész művészet volt a tankolás. Hétfőn szinte lehetetlen volt olyan kutat találni, amelyiknél benzin is volt és gyorsan sorra is lehetett kerülni.

Budapesten több kúton nem lehet benzint kapni, más kutaknál pedig nagyon hosszú sorok állnak, részben azért, mert a legújabb hírek miatt beindult a pánikvásárlás.

Az üzemanyag-hiány az utóbbi időben egyre jobban szorongatja az országot. Ahogy a MOL-nál korábban a lapunknak elmondták: a jelenlegi üzemanyag-hiány első számú oka, hogy nincs elég import termék a magyar piacon. A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években,

jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt, és a MOL novemberben már a nagykereskedelmi piac 85 százalékát látta el.

Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás. A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon - mondta a Mol ügyvezető igazgatója.

A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de vállalatunk elérte a logisztikai kapacitásának határát: ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni

– fogalmazott az Indexnek Bacsa György, a vállalat ügyvezető igazgatója.

A benzinárstop miatt nem éri meg importálni. Az utóbbi időben fennakadásokat okozott az is, hogy a MOL százhalombattai üzemében a nyár közepe óta karbantartás zajlik, amelynek a befejezését többször is el kellett halasztani.

A társaságnál elárulták: a Dunai Finomítóban továbbra is szakszerű körülmények között zajlanak a karbantartási munkák és az újraindításhoz szükséges munkálatok. A sikeres újraindítás után pedig ütemezetten tudnak visszaállni a teljes gyártási kapacitásra.

A Független Benzinkutak Szövetsége közben elmondta: ezen a héten sem szállít a MOL sem gázolajat, sem benzint egyes benzinkutaknak. Ez már a harmadik hét lesz, hogy a MOL-kiszolgálás szünetel.

A szervezet tájékoztatásához csatolt levélben a MOL azt közölte egyes partnereivel, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kellett az ellátási stratégiáját, és a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani.

A Független Benzinkutak Szövetsége jelezte: álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy egy stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg több száz partnere ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. A szövetség szerint az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Lapunk megkeresésére az OMV-nél azt mondták:

Az OMV Hungária Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére is biztosítsa az üzemanyagellátást. Több versenytársunkhoz hasonlóan egyes állomásokon az OMV-nél is előfordulhat hiány néhány termékből. Minden erővel azon dolgozunk, hogy a lehető leggyorsabban biztosítani tudjuk a folyamatos ellátást. Megértésüket kérjük az esetleges átmeneti hiányok kezelésének idejére!