Startup az ételpazarlás ellen, a klímavédelmért

Hírek2020. dec. 22.Fellegi Tamás

Közös díjátadót tartott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Hungarian Business Leaders Forum, a nyertes a Munch Kft.

A kiírók

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) idén összefogott, hogy megtalálják és díjazzák az év fenntarthatósági vállalkozását, a díjjal egymillió forint értékű mentorprogram is jár.

Ezzel azokat a kezdő startupokat és vállalkozásokat szeretnék elismerni, akik amellett, hogy a mindennapi munkájukban odafigyelnek a környezetükre, már egy olyan konkrét terméken vagy szolgáltatáson, megoldáson dolgoznak, amelyek szebbé, zöldebbé, környezetbarátabbá teszik mindennapjainkat.

Jamniczky Zsolt, a HBLF igazgatója a díjátadón elmondta, hogy a Hungarian Business Leaders Forum 1992-ben alakult és kezdettől a társadalmi felelősségvállalás volt a középpontban, ennek természetes része a vállalati felelősségvállalás, a klímavédelem, ezt mind a 100 tagvállalatuk nagyon fontosnak tartja. Még lényegesebb, hogy ez ne csak egy érték legyen, hanem testesüljön is meg valamiben, egy termékben vagy szolgáltatásban.

A másik kiíró, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány részéről Krakkó Ákos azt nyiltakozta, hogy szeretnék azokat az üzleti szereplőket megszólítani, akik a klímavédelemmel nem csak a kommunikációjukban foglalkoznak, hanem a napi munkájuk része is.

Mindkét szervezet alapvető célkitűzése olyan kezdeményezések támogatása, melyek választ keresnek és adnak is a különböző környezeti, klímavédelmi, illetve fenntarthatósági kihívásokra. A díj a nyertes számára egymillió forint értékű mentorálást jelent szakemberekkel. Idén tucatnyi pályamunka érkezett, ebből 3 került a döntőbe.

A döntősök

Az egyik cég 15 éve foglalkozik gépi látásalapú problémák megoldásával, idén lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek egy tiszai projektben, melynek során kamerák segítségével azonosítják a Tiszán a műanyag palackok mozgását, jelzést adnak róluk, majd azokat uszályok összegyűjtik. Céljuk, hogy minél több folyón tudják a rendszert telepíteni.

A másik döntős versenyző a Munch Kft.: négy fiatal összefogott, és az ételpazarlás problémájára találtak egy remek megoldást. Létrehoztak egy olyan applikációt és honlapot, ahol olyan jó minőségű élelmiszereket szeretnének értékesíteni, melyeket már nem tudnak eladni a vendéglátóhelyek, így egyébként veszendőbe mennének.

Rengeteg ételt tudnak így megmenteni az elpazarlástól is kidobástól. Debrecenben indultak, további nagyvárosokban folytatják, miután lelkes csapatot toboroztak a munkához. Később az ételmentés mellett akár más területekre is kiterjedhet a tevékenység.

A harmadik döntős csapat a HeatVentors kft.: 2017-ben alapították a céget, és most egy olyan hőenergia tároló rendszert alkottak, amely csökkenti a hűtés és fűtés energiafogyasztását, így a széndioxid kibocsátást, és az iparban és a háztartásokban egyaránt felhasználható. Magyarország mellett már Olaszországban és Indonéziában is vannak ügyfeleik.

Díjak és nyertesek

A szakmai zsűri elnöke, Janza Ákos elmondta, hogy minden pályázatnál megvizsgálták a termék fenntarthatóságát, de legfontosabb a környezeti fenntarthatóság. Különdíjat is létrehoztak, ami a termék megjelenésnek szól. A különdíjat Baráth Gábor kapta Mohácsról, aki gumihulladék újra hasznosításával köztéri szobrokat készít.

A Klímavédelmi díjat a Munch csapata nyerte. A társaság képviselője elmondta, hogy a jövőben a legfontosabb, hogy nagyvállalatokhoz is eljussanak és így megnöveljék tevékenységük volumenét.