Komoly gondokkal küszködik a Nissan

Hírek2019. nov. 13.Növekedés.hu

A nehézségekkel küzdő japán autógyártó, a Nissan rontotta éves értékesítési és profitelőrejelzését. Gondot jelent számára a gyengébb hazai, amerikai és európai kereslet, valamint a korábbi vezérigazgatója, Carlos Ghosn letartóztatásának következményei.

A  vállalat a korábbi  170 milliárdról 110 milliárd jenre (1 milliárd dollárra) csökkentette a 2020. márciusában záruló pénzügyi évben várható nyereség összegét. Az éves értékesítés előirányzata a korábbi 11 300 milliárd jennel szemben már csak 10 600 milliárd jen. 

A Nissan a borús kilátásokat okolta a gyengébb féléves eredményekért, hivatkozott az erős jenre, a világkereskedelem bizonytalan helyzetére és az autóipar általános stagnálására. 

„A kínai eladások meghaladták a piaci átlagot, de az értékesítés a többi meghatározó térségben, így az Egyesült Államokban, Európában és Japánban attól elmaradt. Mindez piaci részesedésünk általános visszaeséséhez vezetett”

– nyilatkozta a hamarosan hivatalba lépő új pénzügyi igazgató, Stephen Ma.

A szeptemberig terjedő féléves időszakban az adózott eredmény 65,4 milliárd jen volt, ez éves szinten 73,5 százalékos visszaesést jelent; az árbevétele 9,6 százalékkal, 5 trillió jenre csökkent. 

Ez volt a vállalat első gyorsjelentése azóta, hogy a Carlos Ghosn-botrányt követő átszervezés eredményeként bejelentették: december 1-től Makoto Uchida, a kínai leányvállalat  korábbi vezetője lesz a Nissan vezérigazgatója.

Makoto Uchida megörökli az elődje, Hiroto Saikawa által javasolt durva költségcsökkentő intézkedéseket, amelyek 12 500 munkahely megszüntetésével járnak.

A japán autógyártó problémáit súlyosítja két szövetségesével, a Mitsubishi Motors-szal és a Renault-val fennálló kapcsolatban kialakult feszültség is. 

Carlos Ghosn, aki a szövetséget létrehozta, szorosabb együttműködést szeretett volna kialakítani a Renault-val. Most azt állítja, hogy éppen ezek a törekvései indították a Nissan vezetőit az ellene irányuló összeesküvés megszervezésére. 

A két vállalat Carlos Ghosn őrizetbe vételét követően látványosan hitet tett az együttműködés mellett, de a feszültségek azóta felszínre törtek. 

A Renault 43 százalékos üzletrésszel bír a japán autógyártóban, amely 15 százalékos tulajdonosa a francia vállalatnak, de szavazati joga nincs. 

Carlos Ghosn, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, Tokióban tartózkodik, a valószínűleg áprilisban kezdődő bírósági tárgyalásra várva. Azzal vádolják, hogy adóbevallásában több millió dollár jövedelmét titkolta el, és személyes célokra használta a vállalat pénzügyi alapjait. Az egykori vezérigazgató tagadja, hogy bármilyen szabályt megszegett volna.