Zuhanórepülésben az európai légitársaságok

Hírek2020. márc. 22.Növekedés.hu

Az Air France-KLM, a Lufthansa és az International Airlines Group tőzsdei értékének több mint 40, illetve 50 százalékát vesztette el. Az iparág vesztesége akár 113 milliárd dollár is lehet ebben az évben.

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából - jelentette be Donald Trump amerikai elnök március 11-én. Az azonnali hatályú korlátozás megtiltja azoknak az embereknek az országba történő belépését, akik a közelmúltban a schengeni megállapodás részét képező 26 európai ország egyikében járt.

Március 11-én három nagy légitársaság részvényei is szabadesésbe kezdtek.

A Lufthansa, az Air France-KLM és az International Airlines Group (a British Airways és az Iberia is utóbbihoz tartozik) is nagy veszteségeket szenvedett el.

A Statista grafikonja bemutatja, hogy milyen tőzsdei értékcsökkenést szenvedtek el a cégek. A légitársaságok közel három hét alatt tőzsdei értékének több mint 40, illetve 50 százalékát vesztette el.

A tőzsdei értékcsökkenésük akkor indult meg, amikor február 21-én Olaszország bejelentette az első halálesetet a COVID-19 miatt.

Még mielőtt Trump bejelentette volna az utazási tilalmat, a Lufthansa, amely egyébként a legnagyobb német légitársaság és az utasok számát tekintve a második legnagyobb európai légifuvarozó, bejelentette, hogy március 29. és április 24. között 23 000 járatot törölnek a koronavírus miatt. A légitársaságok akár 113 milliárd dollárt veszíthetnek ebben az évben.