Koronavírus: Már Franciaországból is jelentettek megbetegedést

Hírek2020. jan. 25.MTI

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján. Magyarországon nincs koronavírusos megbetegedés.

A tárcavezető szerint az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették. Valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek. Este bejelentették, hogy egy harmadik ember is megbetegedett Franciaországban.

A miniszter elmondta, hogy a Bordeaux-ban kezelt 48 éves beteg nemrég Kínában járt, ahol a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban is megfordult.

Helyi idő szerint péntek estére Kínában országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 41-re nőtt. 

A kínai hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését - jelentette szombaton a kínai állami televízió.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak

- hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hozzátéve: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem 

közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Menczer Tamás közleménye szerint Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik. Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük - írta.
Menczer Tamás a közleményben kitért arra is, hogy a szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén - jelezte.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek - fűzte hozzá.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet. Kínában már közel 40 millió ember közlekedését korlátozzk 13 városban a vírus terjedésének meggátolására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy

három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda.

A kínai hatóságok a Wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt.