Közeleg a következő pénzügyi válság? - Viharfelhőkre figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap

Hírek2018. dec. 19.Növekedés.hu

David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese szerint vészesen gyülekeznek a következő pénzügyi válságot jelző viharfelhők, amire a globális bankrendszer viszont nincs felkészülve.

Az utolsó - több mint 10 évvel ezelőtti - válság óta eltelt időben megindultak ugyan a válságmegelőzés iránti intézkedések, de ezek még hiányosak. Lipton felhívta az egyes országok figyelmét az együttműködésre, hiszen véleménye szerint egyedül

egyik államnak sincs esélye azon problémák leküzdésére, amelyek akár egy újabb katasztrófához is vezethetnek.

A legutóbbi válság egyik tanulsága az IMF alulfinanszírozottsága, amit egy következő krízis esetén mindenképp el kell kerülni. Ezért is fontos, hogy a világ vezetői megállapodjanak a szervezet jövő évi pénzügyi finanszírozásáról. A Londonban megtartott beszédében Lipton Kínával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ázsiai országnak mindenképp változtatnia kell kereskedelmi versenypolitikáján, amely az ország 2001-es WTO-csatlakozásakor még elfogadható volt, ugyanakkor az azóta eltelt időszakban bekövetkezett változások a szuperhatalom külkereskedelmi politikájának kiigazítását sürgetik.

Azonban arra is figyelmeztet, hogy az USA hozzáállása túlságosan keménykezű, és szerinte szabadabban kellene hagyni, hogy Kína véghez vigye azon reformjait,

amelyek mind a saját, mind pedig a világ országainak érdekeit szolgálják. Az USA és Kína közötti, elhúzódó kereskedelmi konfliktus messze ható és hosszan tartó következményekkel járhat, így például a világgazdaság szereplőinek egymástól való eltávolodásához vezethet. Majdnem egy évtizede alacsonyak a kamatlábak, 

miközben a globális adósságállomány (az állami és a magánszektoré összesen) mértéke 60%-kal emelkedett, így elérte a 182 billió dolláros rekordot.

Így amennyiben a központi bankok a kamatemelés mellett döntenének, az komoly nehézségeket okozna a vállalkozások és a kormányok számára a hitelek visszafizetésében.

Fókuszban az APEC csúcstalálkozó

A november végi Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Fórum (APEC) csúcstalálkozó rávilágított arra, hogy az USA és Kína mennyire különbözőképpen látja saját globális szerepét, és ízelítőt adott arról, hogy miként képzelik el a régió jövőjét.

Xi Jinping kínai elnök útjának legfőbb célja az ország regionális kapcsolatrendszerének további erősítése volt, amelynek az egyre nyíltabbá váló kínai-amerikai geopolitikai versengés adott különös jelentőséget.

A kínai elnök útja során az érintett, stratégiai szempontból fontos államokban Kína nagyvonalú beruházásokkal és kereskedelmi lehetőségekkel igyekezett erősíteni a kínai befolyást, amely egyszersmind az USA aktívabb regionális katonai jelenlétére adott válaszként is felfogható. A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai kutatóintézet elemzése a kínai elnök délkelet-ázsiai körútjáról ITT olvasható.     (The Guardian)