Közép-kelet-európai tőzsdecsúcs: közös fellépés szükséges

Hírek2018. szept. 10.Növekedés.hu

28. alkalommal rendezték meg a közép- és kelet-európai régió legnagyobb konferenciáját, a Krynica Economic Forumot. A találkozón a varsói, a budapesti, a bukaresti, a prágai, a pozsonyi, a ljubljanai, a szófiai és a zágrábi tőzsde vezetői kifejtették: együtt kell működniük, hogy érdekeik megfelelően képviseltetve legyenek a tőkepiaci unió kialakításának folyamatában. Közös fellépéssel a befektetők bevonzása is jóval könnyebb – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója. Az európai, ázsiai és amerikai kontinens 60 országából több mint 4 000 vendég gyűlt össze a lengyelországi Krynica-Zdroj-ban tartott gazdasági fórumon. Az immár 28. alkalommal megrendezett esemény idén azt a kérdést boncolgatta, hogy a közös értékek vagy a közös érdekek tartják-e össze Európát.

A konferencia kiemelten foglalkozott a közép-kelet-európai tőzsdék közötti kooperációval.
A Varsói Értéktőzsde által szervezett első panelbeszélgetésben Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója öt régiós tőzsdei vezető társaságában kifejtette: az Európai Unió új szabályozási követelményei és a tőkepiaci unióval kapcsolatos javaslatok kihívásokat jelentenek a térségnek, ugyanakkor a jogalkotási folyamatok lehetőséget adnak arra, hogy a közép-kelet-európai országok érdekeit ezen a téren is érvényre juttassuk az EU-ban. A második, közép-kelet-európai tőkepiacokkal foglalkozó panelben Végh Richárd a befektetők bevonzásának útjairól tárgyalt a varsói, a szófiai és a ljubljanai értéktőzsdék vezetőivel, valamint a Cseh Alkalmazott Közgazdaságtani Intézet vezetőjével.
„Közép-Kelet-Európa az EU leggyorsabban növekvő régiója, ezért rendkívül vonzó a befektetők számára. A nagy nemzetközi intézményi befektetők érdeklődését új termékek, indexek létrehozásával tudják a régiós tőzsdék erősíteni. Szintén fontos cél, hogy a közép-kelet-európai alapkezelők, nyugdíjalapok elsődlegesen a régió gazdaságaiba fektessenek, és csak ezután tekintsenek messzebbre. Maga a BÉT mindezen közös erőfeszítések mellett, kulcskérdésként kezeli a kínálati oldal erősítését, a legsikeresebb állami és közepes méretű magánvállalatok tőzsdei megjelenésének aktív támogatását is”
– mondta a BÉT elnök-vezérigazgatója. A Budapesti Értéktőzsde nagy hangsúlyt fektet nemzetközi kapcsolatainak építésére. Júliusban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Végh Richárd Londonban vettek részt egy a V4-tőkepiacok bemutatására szervezett konferencián.