A Kína-talány megfejtése

Hírek2018. szept 11.Növekedés.hu

A széleskörű médiajelenlét és akadémiai kutatások ellenére a Kínával kapcsolatos konvencionális tudás gyakran téves. Ebből az állításból indul ki a Pallas Athéné Books gondozásában megjelent „A Kína-talány megfejtése”című könyv, amely sorra veszi azokat a széles körben elfogadott, ám téves nézeteket, amelyek Kína külső megítélését leginkább meghatározzák; elsősorban a potenciális adósság- és ingatlanpiaci válság.

Szerzője, Yukon Huang tanulmányait Washingtonban majd a Yale-en és a Princetonon folytatta. Karrierjét egyetemi oktatóként kezdte. Hosszú ideig a Világbanknál dolgozott, ahol Malajziával, Tanzániával, Burmával, Bangladessel, Oroszországgal és végül Kínával foglalkozott. Egészen a közelmúltig a szerző gondolkodását a Washington-centrikusság jellemezte, valamint az olyan nemzetközi szervezetek formálták, mint az IMF vagy a Világbank.  Munkája során jelentős mennyiségű információt és ismeretet gyűjtött Kínában, amelyek a legtöbbször nem álltak összhangban a széles körben ismert és elfogadott nyugati narratívával. Ez arra késztette, hogy megkérdőjelezze a Kína társadalmi-gazdasági folyamatainak leírására használt konvencionális bölcsességet, tudást.

Kevés országra irányul akkora figyelem és érdeklődés, mint Kínára, és kevés ország gazdasági és politikai folyamatai generálnak ennyire szélsőséges érzelmeket és nézeteket. Legalább annyit lehet olvasni Kína gazdasági vezető hatalommá válásáról, mint az azonnali összeomlásáról. Az autoriter rendszerét legalább annyian tartják az Achilles-pontjának, mint a felemelkedése zálogának. A szerző könyvében Kína gazdasága egyes aspektusainak részletes vizsgálatán keresztül azt járja körül, hogy miért alakultak ki ezek a szélsőséges véleménykülönbségek, illetve miért nem alkalmazható a konvencionális tudás Kína esetében.

Az, hogy Kínát ekkora érdeklődés övezi nem meglepő, hiszen a felemelkedése immáron a globális erőviszonyok átrendeződéséhez vezetett, és mint a globális gazdasági termelés negyedét kitevő ország, gazdasági, külpolitikai lépései és változásai alapvetően befolyásolják a globális folyamatok alakulását. Az ugyanakkor, hogy ezek a vélemények miért különböznek ennyire, már kevésbé egyértelmű.

A szerző véleménye szerint a Kínával foglalkozó szakértők, közgazdászok esetében a véleménykülönbségek hátterében a közös elemzési keretrendszer hiánya áll, ugyanis Kínára nem húzhatók rá sem a szocialista gazdasági modell elméletei, és bár gazdaságának működése közelebb áll a piaci alapú gazdaságok működéséhez, ebbe a keretrendszerbe sem illeszthető be teljes egészében. Ugyanígy nem alkalmazhatók rá a fejlődő országok gazdasági fejlődését leíró modellek sem. A közvélemény számára pedig az ország mérete és regionális diverzitása miatt nehéz a helyes következtetések levonása; a területi és térbeli tényezők ugyanis olyan irányban és mértékben befolyásolják a gazdasági folyamatokat, amelyet a klasszikus makroökonómiai indikátorok csak korlátozottan tudnak megragadni. Ez sokszor általánosításhoz és leegyszerűsítéshez vezet, amely az érzelmi tényezőkkel kiegészülve Kína gazdasági folyamatainak teljes félreértelmezéséhez és félreinterpretálásához vezet. A könyvben a szerző ezeket a félreértéseket, félreértelmezéseket próbálja meg tisztázni Kína gazdasága egyes aspektusainak kritikai vizsgálatán keresztül. A szempontok kiválasztása nem teljes körű, a szerző azokra fókuszál, amelyek legnagyobb mértékben befolyásolják a Kínáról alkotott képet. Részletesen bemutatja Kína gazdasági és politikai tényezők által alakított globális és regionális megítélésének ellentmondásait és különbözőségeit.

Yukon Huang áttekintést ad Kína jelenlegi gazdasági kilátásairól és egy olyan keretrendszert biztosít az olvasó számára, amellyel hozzásegíti a Kína-talány megfejtéséhez. A kiadó gondozásában megjelenő könyvekről folyamatosan hírt adunk a Pallas Athéné Könyvkiadó oldalán, ahol a kiadványok webshopon keresztül megvásárolhatók.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.