Közgazdász-vándorgyűlés: fókuszban a pandémia következményei

Hírek2020. szept. 3.Növekedés.hu

A pandémia gazdasági hatásaira fókuszál az 58. Közgazdász-vándorgyűlés 15 tematikus szekciójának többsége. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját három hét múlva, 2020. szeptember 24–25-én online formában rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság. Az összesen mintegy száz előadót felvonultató tanácskozás előadá­sait, panelbeszélgetéseit ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu honlapon.

A konferencia 15 előre rögzített, tematikus szekciója közül több is foglalkozik a koronavírus-járvány bankszektorra, illetve a fintech-szektorra gyakorolt, a digitalizációt rendkívüli módon felgyorsító hatásaival. E panelbeszélgetések résztvevői között ott van például Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarország igazgatója, Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára, Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Barna Balázs, a Transferwise európai terjeszkedésért felelős vezetője. Harmati László, az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója, valamint több, a digitális területen tevékenykedő startup cég vezetője.

Külön panel foglalkozik majd a pandémia államháztartási hatásaival: Barcza György, az EBRD igazgatósági tagja moderálása mellett Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára, György László, az ITM államtitkára, valamint Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója osztja meg e témában a gondolatait a hallgatósággal. Kiemelten foglalkozik két szekció is a koronavírus-járvány munkaerő-piaci hatásaival: a Munkaügyi Szakosztály panelbeszélgetésében többek között Andor László, az Európai Bizottság korábbi tagja, Bod Péter Ákos egyetemi tanár és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgató járja körül a témát, míg egy másik panelben a társadalmi vállalkozásoknak a pandémia okozta válságban erősödő szerepét, feladatait veszik sorra a felkért szakértők. Természetesen a válságkezelés európai uniós szintű és hazai makrogazdasági vonatkozásai sem maradhatnak ki a szekciók témái közül: három panelbeszélgetés is foglalkozik ezzel, olyan résztvevőkkel, mint Chikán Attila akadémikus, Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatója, Darvas Zsolt, a Breugel Intézet vezető elemzője, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Külön szekció foglalkozik a járványhelyzetnek a kulturális életre, a kultúra finanszírozására vonatkozó hazásaival, valamint az olimpia elhalasztásának sportközgazdasági következményeivel – ez utóbbi panelben Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász részvételével.

Az 58. Közgazdász-vándorgyűlés előre rögzített szekciói mellett az érdeklődők szeptember 24–25-én – mindkét nap 10 órától – élőben követhetik majd figyelemmel a konferencia plenáris programját, benne többek között Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Freund Tamás MTA-elnök, Domokos László ÁSZ-elnök és Hernádi Zsolt MOL-elnök előadásait, a hét kereskedelmi bank vezetőjének részvételével megrendezendő Bankvezérek kereka­szta­lát, a gazdasági kilábolás várható kimenetelére fókuszáló előrejelzői fórumot, valamint a versenyképesség és innováció kérdéseivel, illetve az Európai Unió előtt álló kihívásokkal foglalkozó kerekasztal-beszélgetéseket – utóbbit Győri Enikő EP-képviselő, Steiner Attila EU-ügyi államtitkár, Balázs Péter volt EU-biztos és Baráth Etele volt EU-ügyi miniszter részvételével.

Az idei, rendhagyó 58. Közgazdász-vándorgyűlésről további információk és a részletes program a konferencia honlapján, a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu címen található.