Külügyi államtitkár: Biztos pont számunkra a V4

Hírek2022. ápr. 27.Sz.A.

Biztos pont Magyarország számára a Visegrádi 4-ek együttműködése, a kivitelünk jelentős részét, több mint 35 milliárd eurót Csehország, Lengyelország és Szlovákia adta - mondta Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Jó láthatóan működik a V4-ek közössége, a jószomszédi viszony különösen a jelenlegi, válságról válságra bukdácsoló korban kiemelten fontos - mondta Vargha Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Visegrád 4 budapesti Versenyjogi Konferencián a Várkert Bazárban.

A visegrádi államok továbbra is fontos és stabil partnerek Magyraország számára, és ezt a külgazdasági adatok is alátámasztják: 2020-ban a világon az első 12 befektetési célország között volt a V4, tavaly pedig 35,5 milliárd euró volt a visegrádiak felé irányuló magyar export.

A hazai kivitel volumenével kapcsolatban hangsúlyozta: 2017-ben először lépte át a 100 milliárd eurót, tavaly pedig meghaladta a 119 milliárd eurót.

Fontosnak nevezte a V4-ek egységének fenntartását a gazdaásgi megerősítésben, és olyan közös ügyek mentén is, mint például az ukrajnai menekültek megsegítése, amelyhez Magyarország egymillió eurót ajánlott fel a Visegrádi Alapon keresztül.

Vargha Tamás
Vargha Tamás, a KKM polgári hírszerzésért felelős államtitkára beszédet mond a III. V4-Versenyjogi Konferencián (Fotó: MTI)

A régiós összefogást a járvány utáni gazdasági kilábalás, és a háborús helyzet okozta erős kockázatok miatt is kiemelkedő jelentőségűnek nevezte. Mint fogalmazott,

a háború nem roppanthatja meg a gazdaságunkat.

Kiemelte, hogy a régiós kilábalás gyors volt, Magyarországon pedig a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan, mint most, amikor közel 4,7 millió foglalkoztatottat regisztrált a statisztikai hivatal.

- A gazdasági eredmények megtartásában kulcsszerepe van a digitalizációs fejlesztéseknek, a versenyjogi kérdésekben - mint például a versenykorlátozás, az erőfölénnyel való visszaélés elleni lépések - pedig közösen haladunk a V4-ekkel együtt - tette hozzá az államtitkár.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke elmondta: a jelenlegi időkben, amikor a globális ellátási láncokban számos zavar figyelhető meg, különösen fontos, hogy a V4-ek versenyhatóságai hatékonyan működjenek együtt.
Számos cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyjogi példa létezik, amelyek mind hozzájárultak az uniós versenyjog fejlődéséhez - hangsúlyozta.

A versenyjoggal kapcsolatos jogalkotási és jogalkalmazási kérdésekkel foglalkozó V4 konferenciát a harmadik alkalommal rendezik meg, ezúttal Budapesten.