Látott már katonai helikoptereket egy szállítógép gyomrában? – látványos képeken a honvédség gyakorlata

Hírek2021. ápr. 30.D.F.D.

A honvédség egyik legutóbbi gyakorlata során komplett helikoptereket rakodtak be egy C-17-es repülőgépbe. Látványos képeken a honvédek gyakorlata és a két csúcstechnológiás légijármű találkozása.

Nem túl gyakori látvány, hogy katonai helikoptereket rakodnak be egy repülőgépbe. A honvédelem.hu közleménye szerint a magyar honvédek az egyik legutóbbi gyakorlatuk során épp ezt csinálták.

C17 Airbus H145M helikopter 2

A hazai forgószárnyas állomány legmodernebb tagjait, a páneurópai gyártó Airbus, H145M típusú, többcélú, katonai helikoptereit rakodták be a Nehéz Légiszállító Ezred óriásaiba a C-17-esekbe. Ezzel a foglalkozással, a magyar katonák arra az eshetőségre készültek fel, ha valamilyen okból nagyobb távolságra kellene eljuttatni a helikoptereket.

C-17 Airbus H145M helikopter 3

A H145M helikopterek rendkívül sokrétűek

A H145M helikoptereket még 2018-ban rendelte meg a Magyar Honvédség az Airbus-tól. Ez a típus egy rendkívül sokrétű eszköz, tűztámogató, kutató-mentő és szállítási feladatokra is alkalmas. Összesen 20 darabot rendszeresítettünk belőle, a flotta tulajdonképpen idén már teljes egészében hazánk birtokába került, habár két gép még kiképzési célokból Donnauwörth-ben van Németországban, a szoljon.hu információi szerint.

C-17 Airbus H145M helikopter 4

A nemzetközi projekt C-17-esei magyar felségjelzéssel repülnek

A Nehéz Légiszállító Ezred a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó szervezete. A SAC egy 2008 óta létező NATO-n és EU-n is átnyúló, független többnemzeti program. Célja, hogy a benne résztvevő országoknak katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson. Összesen 10 ország tagja a projektnek, köztük hazánk is. Rajtunk kívül Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok részese a SAC-nak. Számunkra azért különösen fontos ez, mert hazánk a Nehéz Légiszállító Ezred befogadó nemzete és a három darab hatalmas C-17-es légijármű otthonául az MH Pápa Bázisrepülőtér szolgál, a gépek pedig magyar felségjelzéssel repülnek. A SAC nemzetek a programhoz való hozzájárulásukkal vásárolt repülési órák erejéig vehetik igénybe a repülőket.

C-17 Airbus H145M helikopter 5

(A borítókép és a képek forrása a Honvédelem.hu.)