Kiderült, melyik országban lehet először klímasemleges a pénzügyi szektor

Hírek2021. ápr. 30.Növekedés.hu

Új-Zélandon környezettudatosabbá tennék a pénzügyi szektort.

A szigetország már jó ideje a klímavédelem élharcosának számít. A kormány már korábban elhatározta, hogy a saját területein fokozatosan leépíti a tengeri olaj- és gázkitermelést. Ráadásul az évtized legvégén - ha minden a tervek szerint alakul - az elektromos hálózatuk teljes egészében megújuló erőforrásokkal fog működni.

Egy korábbi törvényjavaslat pedig arról is határozott, hogy Új-Zéland 2050-re teljesen karbonsemlegessé váljon.

A globális felmelegedés elleni harcban a szigetország most újabb komoly lépést tett. Ahogy arról a Reuters beszámol, Új-Zéland lett a világon az első ország, amely a pénzügyi szektorban is klímavédelmi szabályokat vezetett be.

A jövőben a befektetési alapkezelőknek, illetve azoknak a biztosítóknak és bankoknak, amelyeknek az eszközállománya 1 milliárd új-zélandi dollárnál – vagyis 214 milliárd forintnál – nagyobb, számot kell adniuk arról, hogy a működésük miként hat a klímaváltozásra. A mintegy 200 érintett cégnek arról is be kell számolnia, hogy a klímakockázatokat miként kezelik.

2050-ig egyszerűen nem jutunk el a karbonsemlegességig, ha a pénzügyi szektor nincs tisztában azzal, hogy a beruházásaik milyen hatással vannak az éghajlatra

mondta el James Shaw, az éghajlatváltozásért felelős miniszter.

Ha a taglalt törvény életbe lép, akkor a pénzügyi társaságoknak az első jelentéseket majd 2023-ban kell elkészíteniük.

Új-Zéland miniszterelnöke Jacinda Ardern a tavalyi újraválasztás után egyébként megjegyezte: tudja, hogy a környezetvédelem kapcsán néhány korábbi ígéretét nem tartotta be. Ezen viszont a jövőben változtatni szeretne.