Lefelé módosította 2023-as eredményvárakozásait a Masterplast, két évig nem fizetnek osztalékot

Hírek2023. ápr. 27.MTI

Frissített pénzügyi előrejelzésében jelentős eredménycsökkenést vár 2023-ra a Masterplast a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt, de a folyamatban lévő beruházásokat befejezik. Az építőanyagokat gyártó cég éves közgyűlését követő befektetői tájékoztatón közölték, hogy a "megváltozott eredményességi pálya és a beruházások forrásigénye miatt" a társaság az osztalékfizetés kétéves felfüggesztésével számol - tájékoztatta a tőzsdei társaság.

A közleményben kiemelték: hogy hibás volt a vezetőség korábbi prognózisa a várható piaci trendekkel kapcsolatban, és az elmúlt fél évben bekövetkezett negatív iparági és makrogazdasági környezetváltozás jelentősen rontotta a vállalat működési terét: jelentősen csökkent a kereslet, a magas kamatkörnyezet miatt bezuhant a hitelfelvétel, az éles verseny miatt beszűkültek a marzsok és a korábban magas áron beszerzett készletek is csökkentették az eredményességet - írták.

A jelenlegi helyzet valóban kedvezőtlen, a jövőképünk és a hosszútávú kilátásaink azonban megerősödtek - idézi a közlemény Tibor Dávid elnök-vezérigazgatót. Az európai uniós támogatási programokban az épületenergetika prioritást kap, és az újjáépítési alapból várható támogatási hullám akár hirtelen felpörgő piaci környezetet is okozhat - tette hozzá.

A csütörtöki közgyűlésen elfogadott éves beszámoló szerint a vállalat 201,8 millió euró árbevétel mellett 20,6 millió euró EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti) eredményt és 15,7 millió euró adózott eredményt ért el 2022-ben.

A frissített előrejelzés szerint idén 175 millió euró árbevétel mellett 8 millió euró EBITDA és 1 millió eurós adózott eredményt érhet el a társaság.

A felülvizsgált középtávú előrejelzés szerint a tavalyival megegyező nettó nyereséget hozhat a 2024-es év, míg 2026-ra az adózott nyereség közel 31 millió euróra emelkedhet.

A befektetői tájékoztatóban jelezték: osztalékfizetés legközelebb a 2024-es év után várható, az előirányzat 66 forint részvényenként, amely 2025-re 77 forintra, 2026-ra 88 forintra emelkedhet. A társaság 2022-ben részvényenként 55 forint osztalékot fizetett.

Közölték: a kedvezőtlen környezet nem érinti a folyamatban lévő beruházásokat. A halmajugrai kőzetgyapot- és a szerencsi üveggyapotgyárban 2025 közepén indulhat a gyártás. Előbbi 49 millió euróból, utóbbi 47,5 millió euróból épül, a két gyár teljes kapacitása 49 ezer tonna. A szabadkai XPS gyárat hamarosan átadják, míg a moduláris épületelemgyártás és egészségipari termékgyártás terén hosszabb felfutási idővel kalkulál a társaság - írták.

Az építőanyagokat gyártó Masterplast részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriában jegyzik. A papír szerdán 0,18 százalékos emelkedés mellett 2850 forinton zárt. A társaság részvényeivel az elmúlt egy évben 2700 és 4440 forint között kereskedtek.

A bejelentés után a cég részvényei 7 százalékos mínuszban álltak.