Lefoglaltak egy orosz luxushajót Horvátországban, majd az nyugodtan kihajózott

Hírek2023. jan. 20.MTI - Kriják Krisztina, Zágráb

Belső vizsgálatot indított és három illetékest felmentett hivatalából a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter annak a lefoglalt orosz luxusjachtnak az ügyében, amely októberben akadálytalanul kihajózott Horvátországból - jelentette be Oleg Butkovic tárcavezető pénteken, hozzátéve, hogy miniszterként minden felelősséget vállal.

Emlékeztetett: a horvát hatóságok tavaly öt luxusjachtot foglaltak le, olyan orosz milliárdosok tulajdonát, akik szerepelnek az Európai Unió szankciós listáján az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt.

Az egyik jacht még októberben simán távozott a horvát kikötőből, és jelenleg Törökországban tartózkodik. Oleg Butkovic hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban több mulasztás történt a minisztériumban.

Az első magára a jacht lefoglalására és felügyeletére vonatkozik: nincs mentség arra, hogy a júliusban lepecsételt luxusjacht januárban miért nincs a helyén - mutatott rá.

Másik kulcsfontosságú mulasztásként említette, hogy a kikötőparancsnokságok nem kapták meg kellő időben az információkat. "Egyáltalán nem tudtak arról, hogy létezik egy lista a lefoglalt jachtokról" - fogalmazott.

Jelezte: a mulasztások miatt felmentette a hajózásbiztonsági főosztály igazgatóját, valamint a sibeniki és a betinai kikötőparancsnokság vezetőjét. Az érintettek azt állítják, hogy semmilyen szándékosság nem volt az eset mögött.

"A történtek a körülmények és a hibák összejátszásából adódtak. Hiszem, hogy az eset nem fog megismétlődni" - bizonygatta a tárcavezető.

Mint mondta, a három felelős ellen eljárás indul, és bíróság mondja ki a végső döntést.

A közép-horvátországi Betina kikötőjében lepecsételt, Irina VU névre keresztelt, 35 méter hosszú, 240 tonnás hajó horvát legénységgel a fedélzetén még tavaly októberben hagyta el a dokkot, és Dubrovnikban határellenőrzésen is átesett. Sem a rendőrség, sem a kikötőparancsnokság nem talált feljegyzést a rendszerben arról, hogy az orosz luxusjacht ellen hajózási tilalom van érvényben.

A hajó eltűnésére a sajtó hívta fel a figyelmet, ezt követően Andrej Plenkovic kormányfő és Oleg Butkovic vizsgálatot és felelősségre vonást ígért az ügyben.