Luxusjachtgyártó: az orosz vásárlóknak hihetetlen igényeik vannak

Siker2022. ápr. 30.B.F.

Az oligarchák többek között a luxus életstílusukról híresek. Különösen nagyok az igényeik, ha jachtokról van szó. Egy luxusjachtokat gyártó cég dolgozója beszélt arról, hogy milyen együtt dolgozni a gazdag oroszokkal. Elárulta, hogy nem ritkák az extravagáns kérések.

A luxusjachtipar dolgozói nemrégiben beszámoltak arról, milyen a gazdag orosz ügyfeleknek, köztük a befolyásos oligarcháknak dolgozni. Egy holland dolgozó azt mondta a Financial Times-nak, hogy az orosz ügyfeleinek „hihetetlen" igényeik vannak és nagyon drága ízléssel rendelkeznek.

Az „elképesztő” munkáiról sajnos nem készíthet fényképet, mindent titokban kell tartani.

A vásárlók megkövetelik a diszkréciót

– mondta el.

Kiemelte, hogy

ha az oroszoknak dolgozik valaki, akkor tökéletesen kell végeznie a munkáját.

Egy szuperjacht-bróker azt is elmondta, hogy ami a luxusszolgáltatásokkal kapcsolatos kívánságokat illeti, az oroszok egy fokkal jobbak a szaúdiaknál.

Az oroszok általában a következő dolgokat kérik a jachtokba:

  • szauna,
  • helikopter-felszállóhely,
  • búvárhajó,
  • ritka trópusi faanyagok és exkluzív bőr anyagok felhasználása,
  • aranyból készült csapok.

A Roman Abramovich tulajdonába tartozó luxusjachtok például golyóálló üveggel lettek felszerelve, valamint egy mini búvárhajó is jár hozzájuk, amely közel 46 méter mélyre képes merülni.

A luxusjachtokról az utóbbi időben azért esik sok szó, mert az orosz oligarchák vagyona került a nyugati szankciók céltüzébe, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Joe Biden nemrég kijelentette például, hogy

az Egyesült Államok "utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak.

Azt is elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni "az orosz oligarchák bűneit". Együttműködnek az európai szövetségeseikkel, hogy megtalálják és lefoglalják jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökre nyomásgyakorlást célzó intézkedések miatt az utóbbi időben sok luxusjachtot lefoglaltak. Például a világ legnagyobb jachtját, amely 735 millió dollárt ér, és Alisher Usmanov tulajdona, nemrég a német hatóságok foglalták le.

A nyugati szankciók miatt az oligarchák egy része kénytelen volt átruházni luxusjachtjaik tulajdonjogát, de sokan olyan helyekre költöztették a hajóikat, ahol nem lehet őket lefoglalni, például a Maldív-szigetekre, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.