Bemutatjuk a világ öt legdrágább luxusjachtját

Elemzések2020. jún. 1.D.J.

A vízi járműveikre a szupergazdagok akár dollárszázmilliókat is hajlandóak költeni. Van olyan, amelyiknek saját védelmi rendszere van és még egy tengeralattjáróval is fel van szerelve.

History Supreme 

Értéke: 4,8 milliárd dollár

Ez az aranybevonatú hajó kifejezetten Malajzia leggazdagabb emberének Robert Knoknak készült. Diszítésként a hálószobájában egy valódi dinoszaurusz csontból készült szobor is található, az egyik fala pedig meteorit kőzetekből készült. A jacht legyártása három évig tartott. Az elkészítése során 10 tonna nemesfémet használtak fel.

Eclipse

Értéke: 1,5 milliárd dollár

Az orosz milliárdos Roman Abramovics vízi alkalmatossága majdnem 163 méter hosszú. Van rajta két helikopter-leszállóhely, a belsejében pedig 24 vendég kabin, két medence és egy mini-tengeralattjáró is található. Abramovics a jelek szerint igen csak félti a biztonságát ugyanis a hajó saját védelmi rendszerrel van ellátva. Az Eclipse-be olyan szenzorokat is beépítettek, amelyek felismerik a rakétákat. A hálószobát pedig golyóálló ablak védi.

Azzam

Értéke: 600 millió dollár

Jelenleg ez a világ legnagyobb jachtja: a hossza eléri a 180 métert. A méreteihez képest kifejezetten gyors: akár 59 km/órával is tud haladni. Tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségek elnöke Halífa bin Zájed al-Nahján. Az óhaját a jachton egy 50 fős személyzet lesi. Az Azzamon egy 30 méter hosszú nyitott szalon is található.

Motor Yacht A

Értéke: 440 millió dollár

Ez a jacht külsejében egy lopakodó hadihajóra hasonlít. Három medence is van benne, ebből az egyik alja teljesen üvegből van és pont a disco-terem felett van elhelyezve. Az ételeket francia kristályból készült étkészleteken tálalják fel. A 'Motor Yacht A' ahhoz az Andrej Melnyicsenkohoz tartozik, aki több szibériai iparvállalatnak is a tulajdonosa.

Dubai

Értéke: 400 millió dollár

A személyzet száma itt eléri a 115 főt. Eredetileg a brunei hercegnek készült volna, de végül az Egyesült Arab Emírségek alelnöke Mohammed bin Rásid Ál Maktúm vásárolta meg. A maga 162 méteres hosszával a világon ez az ötödik legnagyobb jacht.