Átadták a világ legmodernebb harcjárművét gyártó üzemet Zalaegerszegen - új járműveket is bemutatott a Rheinmetall

Hírek2022. márc. 27.Dajkó Ferenc Dániel

Átadták Zalaegerszegen a Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó hadiüzem üzemcsarnokát. A Rheinmetall elnöke úgy nyilatkozott, hogy három hónap leforgása alatt megnyitják a világ legmodernebb katonai páncélos járművét készítő gyártósort. A Lynx iránt számos ország érdeklődik. Ez most az egyik legmodernebb harcjármű az egész világon. Az eseményre új járműveket is hozott a Rheinmetall. Akár új önjáró löveget is rendszeresíthet a Honvédség a Pzh2000-esek mellé.

Átadták az üzemcsarnokot

Nagyon komoly előrelépés történt március 26-án szombaton a magyar hadiipar és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szempontjából.

Zalaegerszegen átadták a német Rheinmetall Ag. és a magyar állam vegyesvállalatának a Rheinmetall Hungary-nek a gyártócsarnokát és a létesítmény bizonyos üzemi moduljait is. A jövőben a Honvédség új Lynx, magyarul Hiúz névre hallgató gyalogsági harcjárműveit fogják itt gyártani, évente 40-45 darabot.

Orbán Viktor, miniszterelnök a zalaegerszegi Lynx üzem átadóján, a háttérben egy Lynx harcjármű, egy Rheinmetall műszaki jármű, illetve egy Rheinmetall 10 kerék meghajtásos 155mm-es önjáró löveg;Orbán Viktor, miniszterelnök a zalaegerszegi Lynx üzem átadóján, a háttérben egy Lynx harcjármű, egy Rheinmetall műszaki jármű, illetve egy Rheinmetall 10 kerék meghajtásos 155mm-es önjáró löveg; Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Modernebb mint a konkurens modellek

A Lynx egy teljesen új generációs gyalogsági harcjármű. A kor minden kihívásának megfelel. Komoly előnye, hogy lánctalpas jármű létére az 50 tonnás jármű rendkívül mozgékony. A KF41-es Hiúzt egy 27 ezer köbcentiméteres lökettérfogatú 1470 lóerős teljesítmény leadására képes 6230 Newtonméter csúcsnyomatékkal bíró Liebherr motor hajtja. Ez az elképesztő teljesítménnyel bíró erőforrás akár 70 kilométer/órás sebességre is képes gyorsítani a Lynxet. Ezzel a motorral kategóriájában a Lynx fajlagos azaz egy tonnára levetített teljesítménye az egyik legnagyobb a piacon. Egyedül az orosz Kurganez-25 tudhat majd kicsit többet, de az a jármű még nincs rendszerben. A Lynx elsődleges fegyverzete egy 30 mm-es gépágyú, a másodlagos fegyverzete pedig egy 7,62 mm-es géppuska. A jármű tűzvezető rendszere, figyelőműszerei, optikai irányzója rendkívül fejlett. A Hiúz természetesen éjjellátó képességekkel is rendelkezik. A járműbe emellett számtalan érzékelőrendszer lett beépítve. Az elsődleges és a másodlagos fegyverzet akár LR2-es Spyke páncéltörő rakétákkal is kiegészíthető. A jármű páncélzata is figyelemre méltó. A hagyományos fizikai alap páncélvédettsége a legmagasabb  a saját kategóriájában. Ez a védelem a konkurens gyalogsági harcjárművekhez képest egyedülálló aktív védelmi rendszerrel egészíthető ki. Ez az úgynevezett StrikeShield rendszer, amiről a növekedés.hu itt írt bővebben. A StrikeShield védelmi rendszert a Magyar Honvédség is rendszeresíti. A Lynx egyébként alkalmas katonák szállítására is. A 3 fős személyzet mellett 8 fő szállítására alkalmas, ez több, mint amire a piacon a konkurensei képesek. A szintén német Puma, vagy az amerikai Bradley például csak 6 főt képesek szállítani. A Lynx innovatív megoldásait és előnyeit emellett még hosszan lehetne sorolni, de az már egy külön cikket érdemelne.

Németországban már készül az első 46 darab

A Honvédség ebből a járműből 218 darabot rendelt, ebből 172 darabot fognak a zalai megyeszékhelyen legyártani. A többi 46 jármű Németországban készül. Ha minden igaz ezek a darabok már gyártás alatt állnak. Ennek érdekessége, hogy a zalaegerszegi üzem leendő szakembereit, Németországban ennek a 46 járműnek a szerelése során képzik ki. Ha a gyár teljes kapacitáson fog üzemelni 500 főnél is többen dolgozhatnak majd benne.

Több ország is érdeklődik

Természetesen azonban nem csak ennek a 172 darab harcjárműnek a gyártására húztak fel egy egész új üzemet. A Lynx még egy nagyon új modell a piacon, de elég nagy iránta az érdeklődés. A Magyar Honvédség az első olyan haderő a világon, amelyik rendszeresíti ezt a típust, de már a szlovák hadsereg is érdeklődött a jármű iránt. Végleges döntés nyáron születhet majd, de körülbelül 150 darab Lynx-et rendelhet Szlovákia.

Emellett Ausztrália, Csehország, Katar, Irak, sőt az Egyesült Államok is szerepel a potenciális vevők között, mindegyik ország vizsgálja annak lehetőségét, hogy rendszeresítse a Lynxet. Ha ezeknek az országoknak csak egy része valóban rendszeresíti a Hiúzokat, az már önmagában akkora darabszámot jelent, amit nem is biztos hogy önmagában le tud gyártani a zalaegerszegi üzem, épp ezért a Rheinmetall állítólag már Szlovákiában is tervezi egy üzem létrehozását. Ez nem konkurense inkább partnere lenne a magyar gyárnak. A zalai hadiüzem kapacitásai tehát hosszú évekre már így is le lehetnek kötve, de a jövőben más járművek gyártása sőt fejlesztése is tervbe van Zalaegerszegen. Ezt elősegíti, hogy a gyár a ZalaZone tesztpályához tartozó ipari park területén van és komoly járműipari tudásközpont van most kiépülőben, hazai egyetemekkel együttműködve ezen a területen.

Akár idén indulhat a gyártás

A most felépült üzemcsarnokban egyébként idén év végén indulhat el teljes kapacitással a tömeggyártás Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szavai alapján. Kisebb számban a gyártás/összeszerelés azonban valószínűleg már hamarabb is elkezdődhet, mert az átadón Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke úgy nyilatkozott, hogy három hónap leforgása alatt megnyitják a világ legmodernebb katonai páncélos járművét készítő gyártósort.

Orbán Viktor miniszterelnök és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületénélOrbán Viktor miniszterelnök és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületénél; Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Új önjáró löveg a láthatáron

A gyár átadójára egyébként a Lynx mellett több másik járművet is elhozott a Rheinmetall. Ezek között volt két 10X10-es hajtásképletű Rheinmetall HX3 teherautó, melyek közül az egyik egy műszaki jármű, a másik pedig egy 155 mm-es löveggel szerelt jármű. Elvileg mindkét eszköz hazai rendszeresítéséről folynak tárgyalások. A 10 kerék meghajtásos 155mm-es önjáró löveg egyébként nagyon jól kiegészítené a már korábban megrendelt robosztus lánctalpas Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegeket. Ez utóbbi önjáró tarackoknak ráadásul érdekessége, hogy a lánctalpai megegyeznek a Lynx lánctalpaival. Ez komoly logisztikai előnyöket jelenthet a Honvédségnek. A korábban gyakorlatilag megszűnt magyar tüzérségi képesség így nem csak egyszerűn feltámadhat, de olyan fejlett lehet, amilyen még sosem volt, hiszen az előbb említett kétféle önjáró tarack mellett már rakétatüzérség beszerzésén is dolgozik a Honvédség. Jelenleg alig 20 darab vontatott, elavult, hadtörténeti múzeumba illő D-20-as ágyútarack jelenti a magyar tüzérség fő eszköztárát. Ehhez képest az új eszközök majdani megérkezésével nem generációt vált a Magyar Honvédség, hanem másik idősíkra lép.

Orbán Viktor miniszterelnök, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa, Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján; a háttérben egy Rheinmetall HX3 teherautóra szerelt 155mm-es lövegOrbán Viktor miniszterelnök, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa, Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján; a háttérben egy Rheinmetall HX3 teherautóra szerelt 155mm-es löveg; Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A fenti két 10X10-es jármű mellett egy, a Hiúzra szerelhető újfajta tornyot is bemutattak, illetve egy autonóm harcjárművet. Ezekről a Honvédelem.hu-n megjelent cikk végén található galériában lehet képeket találni. Az autonóm harcjármű szintén azért érdekes, mert a Rheinmetall Hungary-nél tervben van itthon autonóm harcjárművek fejlesztése.

Ütőképes Honvédségre van szükség

Az átadón Orbán Viktor miniszterelnök, és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is jelen volt.

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy a legfontosabb feladat ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó; Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bevethető haderő álljon rendelkezésre. Az új zalaegerszegi üzem egy komoly lépés ennek a célnak az elérése érdekében – húzta alá.

Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog egy katonával a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari ParkbaOrbán Viktor miniszterelnök kezet fog egy katonával a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Parkban; Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amit a most átadott gyár testesít meg

-fogalmazott.

Jó úton halad a haderő fejlesztése

Benkő Tibor elmondta, hogy a haderőfejlesztéshez kapcsolódó beszerzések a tervek szerint haladnak. Az új technikai eszközök mellett a tartalékos állomány létrehozása, a Honvédség létszámának a növelése, és az utánpótlás biztosítása is jó úton halad – ismertette.

Ha így tudunk továbbra is haladni, akkor időben elérjük a kitűzött célokat – húzta alá.

Nem az egyetlen hadiüzem az országban

A zalaegerszegi hadiüzem egyébként nem az egyetlen hadiipari fejlesztés az országban. A már felépült, illetve a jelenleg is épülő hadiüzemeket ebben a cikkben vettük számba.

(A címlapi és a borítókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)