Levélben jön a biztonság: fontos üzenetet kap sok lakáshiteles

Hírek2020. nov. 20.Növekedés.hu

Még mindig nagyon sok a hosszú távon rizikós, változó kamatozású lakáshitel, amelyeknek a törlesztőrészlete jelentősen megemelkedhet a kamatváltozások eredményeként. A meglévő lakáshitelek állományának 49 százaléka változó kamatozású, óriási összegről, több mint 2200 milliárd forintról van szó. A kiszámíthatatlanságra van orvosság, a változó kamatozású lakáshiteleket fix kamatozású kölcsönökre lehet cserélni viszonylag egyszerűen. A hitelcseréről pedig a bankok küldenek levelet az érintetteknek. A money.hu adatai szerint lényeges - a hiteltartozás összegétől, a hátralévő futamidőtől függően -, akár több mint 10 ezer forint eltérés is lehet az változó kamatozású hitel helyébe lépő végig fix kamatozású konstrukciók havi törlesztőrészlete között.

A bankok levelet fognak küldeni a jelzáloghitelesek, köztük a lakáshitelesek egy részének, akik jelenleg kockázatos, hosszú távon kevésbé kiszámítható változó kamatozású lakáshitelt törlesztenek. Az üzenetben a bankoknak a Magyar Nemzeti Bank ajánlásának megfelelően alternatívát kell nyújtaniuk, azaz fel kell kínálniuk a változó kamatozású lakáshitel helyett egy biztonságos, több évre vagy a futamidő végéig fix kamatozású, ezáltal változatlan havi törlesztőrészletű konstrukciót. Nagyon sok lakáshitelest érint a dolog, de sok tényezőre érdemes odafigyelni - közölte az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu.

Több mint 2200 milliárdos tétel

Jelenleg a teljes jelzáloghitel-hitelállomány 49 százalékát fedik le a változó kamatozású konstrukciók, ez pedig összesen több mint 2200 milliárd forintos tétel a jegybank adatai szerint. A bankok azoknak küldenek most üzenetet, akik a jelzáloghitelüket - részben lakáshitelüket - még 2015-ben vették fel, több mint 10 év van hátra a futamidőből és rendben, késedelem nélkül fizetik a törlesztéseket. A jegybank adatai szerint szeptemberben 85-90 ezer hitelszerződést, 550-600 milliárdos állomány érintett a lépés, tehát ennyi levelet küldenek majd a bankok.

„A változó kamatozású jelzálog- és lakáshitelek azért kockázatosabbak, mert 3-12 havonta módosulhat a kamatuk, így a havi törlesztés összege is. Hosszabb távon emelkedő kamatkörnyezetben magasabb, akár jóval magasabb is lehet a törlesztőrészlet. Ezzel szemben a több évig fix kamatozású hitelekkel jellemzően biztosra lehet menni, a kamatrögzítés időszakában ugyanis ugyanannyi lesz a törlesztés. A legbiztonságosabbak a futamidő végéig fixált hitelek, amelyek esetében a teljes időszakban ugyanannyit kell fizetni havonta”

mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Az új lakáshiteleket igénylők már túlnyomórészben fix kamatozású lakáshitelt választanak, a változó kamatozásúak aránya marginális.

Jelentős különbségek lehetnek

A money.hu szakértői azonban felhívják a figyelmet egy lényeges dologra. Nem mindig a saját bank ajánlata a legjobb, tehát a változó kamatozású hitel cseréjénél nem csak annak a banknak az ajánlatát érdemes megnézni, amelynek eddig törlesztettek az érintettek. Lehetnek ugyanis jóval kedvezőbb ajánlatok, havi szinten akár több 10 ezer forintos is lehet a különbség az új, mondjuk végig fix kamatozású hitel havi törlesztőrészletében.

A money.hu hitelkiváltásra fejlesztett kalkulátora szerint egy jelenleg 8 millió forintos “tartozásnál” járó, még további 15 évig törlesztendő változó kamatozású lakáshitel kiváltásánál a legkedvezőbb, végig fix törlesztést nyújtó kölcsönök havi törlesztése 60 ezer forintból kijön havonta.

Ugyanakkor vannak bankok, amelyeknél a havi törlesztés több mint 15 ezer forinttal több lehet.