Libanoni elnök: Nem kizárt, hogy rakéta vagy bomba okozta a bejrúti robbanást

Hírek2020. aug. 7.Sz.A.

Egyáltalán nem kizárt, hogy "külső beavatkozásra" történt a bejrúti kikötői robbanás: ki kell vizsgálni, bomba vagy más külső tényező hatására robbant fel a kikötőben tárolt hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát - jelentette be pénteken Michel Aoun libanoni elnök - értesült a Reuters. A robbanásnak eddig 154 áldozata és több mint 5000 sérültje van.

Bejrút történetének legnagyobb robbanása az egész kikötőt tönkretette, és óriási földmozgást okozott, az állam elnöke szerint okozhatta akár rakéta, bomba vagy más külső behatás, "az okot egyelőre nem találták meg".

Aoun hangsúlyozta, hogy eddig 20 embert vettek őrizetbe a felelőtlenül, nem biztonságosan, több mint hat éven át tárolt robbanóanyag ügyében. 

Az Egyesült Államok szerint nem kizárható, hogy támadás érte a kikötőt, a szomszédos Izrael - amely eddig több háborút is vívott Libanonnal - azonban cáfolta, hogy bármilyen módon is köze lenne az eseményekhez.

A török elnök is megszólalt az ügyben: szerinte nem tisztázott, mi okozta a robbanást, amit a 2005-ös bombatámadáshoz hasonlított, melyben életét vesztette Rafik Hariri akkori miniszterelnök.

Az USA tegnap 17 millió dollár gyorssegélyt ajánlott fel az államcsőddel is küszködő országnak, az Európai Unió 33 millió euró segítséget nyújt. Az amerikai hadsereg élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba. A segélyszállítmányokat a libanoni hadsereg kapja meg, és a bejrúti amerikai nagykövetséggel és a USAID amerikai fejlesztési és segélyszervezettel együttműködve gondoskodik a szétosztásáról is - számol be a távirati iroda.

A mentési munkálatok segítésére pénteken elindult Bejrútba a Debreceni Egyetem (DE) különleges orvos- és mentőcsoportja (DEKOM) - közölte a szervezet sajtószolgálata az MTI-vel.

A külügyminisztériummal egyeztetve a Késmárky András vezette alakulat kötszereket, gyógyszereket, lélegeztetőgépet, orvosdiagnosztikai berendezéseket és egyéb gyógyászati segédeszközöket visz magával a keddi, nagy erejű robbanással érintett területre.

A magyar orvos- és mentőcsoport tagjai előreláthatólag jövő csütörtökig segítik a mentési munkálatokat.