Májtisztító kúra hatásossága

Hírek2021. jún. 13.Növekedés.hu

A májtisztító kúráknak az a célja, hogy a méreganyagoktól megtisztítjuk a májat. Ezeknek a kúráknak azonban kevés tudományos alapja létezik, ezért sok esetben megkérdőjelezhető a hatásosságuk. Egyes esetekben akár még veszélyes is lehet a tisztítókúra attól függően, hogy milyen táplálékot juttatunk szervezetünkbe, illetve milyen tápanyagokat vonunk el magunktól. Ez a kisokos arra szolgál, hogy segítsen eligazodni a májtisztítás labirintusában.

Májtisztító kúrák fajtái

A máj alapjáraton az a szerv, ami segít a méreganyagokat megszűrni a szervezetünkben. 

Vannak olyan készítmények, melyek segítenek “kihajtani” a méreganyagot a májból. Májbarát étrendet követve a felhalmozott méreganyagtól megszabadulhatunk. A “dzsúz-diéta” azt jelenti, hogy bizonyos méreganyagokat száműzünk az étrendünkből, és helyettesítjük speciális levekkel.

Jelenleg azon állítások, amelyek arra utalnak, hogy a máj, mint méreganyagokat megszűrő szervünk, időről időre tisztításra szorul, mert súlyos, akár még daganatos betegségek is kialakulhatnak, alaptalannak látszanak. Semmilyen bizonyított kutatás nem létezik arra vonatkozóan, hogy az egészséges májban olyan méreganyagok halmozódnak fel, ami károsíthatja a májműködést. 

Azt azonban tudjuk, hogy egyes vegyi anyagok (ilyen például az alkohol) tartós és rendszeres fogyasztása májkárosodáshoz vezethet, de azt, hogy átlag élelmiszerekkel ugyanez a helyzet álljon elő, nincs bizonyított tényadat.

Tisztítókúrák veszélyei

Ha azonban mégis úgy gondolja, a méregtelenítés hasznos lenne szervezete számára, a tisztítókúra előtt vagy helyett érdemes szakorvosi vizsgálatot kérni, ami ténylegesen feltárja a máj állapotát. A CMC Déli Klinika hazánk legkorszerűbb technológiájával, elasztográfiás ultrahanggal ad valós képet a máj állapotáról.

Ugyanis egyes kúrák hiú reményekkel kecsegtethetnek, és egy nem egészséges máj esetében még károsak is lehetnek.

A fogyás, mint a tisztítókúra velejárója, rövid távon valóban hatásos, de a szervezet a csökkentett kalóriabevitel miatt tartalék üzemmódra és takarékoskodásra kapcsol, ezáltal az anyagcsere lelassul. Vagyis hosszú távon, a böjt befejeztével hamar visszaszaladnak a folyadékvesztés miatt leadott kilók, és talán még több is, mint kellene…

Májműködési zavarok és speciális étrend

Ha nem működik megfelelően a máj, valóban indokolt bizonyos ételeket mellőzni, ezt azonban mindig a dietetikus mondja ki és javasolja a speciális étrendet. Egészséges szervezetnek semmi szüksége külön tisztítókúrákra, a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, a lelki egyensúly fenntartása már önmagában májvédő funkcióval szolgál.

A normál emésztés egyik jele annak, hogy májunk jól végzi a dolgát, és nincs szüksége segítségre a tisztuláshoz.(X)