Makaó Kína válasza Las Vegasra

Hírek2019. jan. 15.Növekedés.hu

Makaót a multik tették naggyá, Kína pedig hagyta, hogy naggyá tegyék. Aztán Peking meggondolta magát. Makaó Kína válasza Las Vegasra.

Ám a volt portugál gyarmat már rég lehagyta az amerikai sivatagi várost - immár a világ első számú kaszinóvárosa lett. 
Makaó szerencsejátékból származó árbevétele meghaladja egész Nevada állam hasonló bevételeinek szintjét. A történet a globalizációról és Kína felemelkedéséről szól. Fontos tényező az is, hogy a kínai nagy gazdasági menetelés által kitermelt és egyre erősödő középosztály rákapott az utazásra, no és a szerencsejátékra is. Makaó 1999-ben tért vissza kínai fennhatóság alá, mint speciális adminisztrációjú régió, vagyis más törvények vannak érvényben. Kínában és Hongkongban például szigorúan tilos a szerencsejáték.
A kínai átvétel előtt Makaóban a szervezett alvilág volt az úr. 
Különböző klánok folytattak nemritkán véres vetélkedést a nagy pénzeket hozó VIP játéktermek ellenőrzéséért. Ezeknek a termeknek egyébként fontos szerepük volt, van Makaó felemelkedésében, máshol ugyanis ilyen típusú lehetőségek nem nagyon vannak.
A kaszinók bevételének nagy része (60-70 százaléka) abból származik, hogy a nagypénzű játékosokra vadásznak, magánszobákban lehet játszani és a játékosokat speciális jogok, kiváltságok illetik meg. 
Rájöttek arra, hogy a tömeg-szerencsejáték nem az ő asztaluk, azt meghagyták Vegasnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy 10 dollárt ne lehetne bármikor pillanatok alatt elverni, de a nagy kaszinók a régi, legendás VIP szobák köré épültek. A vastag pénztárcájú játékosok becserkészésére külön iparág alakult ki. A játékosszervezők jutalékot kapnak a termektől.
A szerencsejáték bevételek nagyjából 2001-ben 40 százalékát adták a város teljes adóbevételeinek, 10 évvel később azonban ez a ráta már 80 százalékra emelkedett. 
Az óriási növekedés annak köszönhető, hogy kinyitották a piacot a külföldi tőke előtt, így a nemzetközi multik is folyamodhatnak kaszinó engedélyért. Korábban, 2001. előtt egyetlen szervezet rendelkezett ilyen joggal, ez a helyi turisztikai hivatal, a Sociedade de Turismo e Diversões de Macau, SA (STDM) volt. 2002-től azonban sorra jelentek meg a nagy, gyakran vegasi nevek: a Las Vegas Sands, az MGM, a Galaxy és a Wynn Resorts. A VIP termek köré kaszinó komplexumok, szállodák, előadótermek és bevásárlóközpontok épültek - írja William Vlcek az University of St. Andrews globális politikai gazdaságtannal foglalkozó oktatója a The Conversation című lapban. Makaó kicsi, eredetileg, 1912-ben mindössze egy félsziget, és két kisebb sziget, az egész alig több, mint 11 négyzetkilométer volt. Így a kaszinóbiznisz szempontjából létfontosságú volt a terjeszkedés - 2010-re már csaknem 30 négyzetkilométer nagyságúra bővült a város. A terjeszkedés és a külföldi tőke lehetőséget adott a helyi lakosoknak is, de a fő vonzerő a turizmus lett. Az idegenforgalomból és a szerencsejátékból befolyó bevétel egészen 2014-ig töretlenül emelkedett, akkor azonban megtorpant, miután Hszi Csin-ping kínai elnök elrendelte átfogó, a  kontinens méretű ország egészére kiterjedő korrupució ellenes programját. Ennek során a VIP termeket is szoros ellenőrzés alá vonták. Peking - joggal - feltételezte azt, hogy ezeken a termeken keresztül évi sok millió dollár hagyja el Kínát, márpedig a gazdasági növekedés kifulladásával az ázsiai óriásnak égető szüksége lett a keményvalutára, főleg, hogy annak jó része valószínűleg valamilyen korrupciós ügyletből származhatott. Így a 2014-es csúcsnak számító 84 százalékról 2017-re 79 százalékra apadt a szerencsejáték részaránya a város adóbevételei között.
Kínában nem viccelnek, Hszi az elmúlt években szisztematikusan tüntette el a kommunista pártból ellenzékét. Így a korábban Makaóban pókerező elit is megijedt, tagjai sorra hagyták ott a játékbarlangokat. 
Makaó így stratégiát váltott és a külföldi játékosokra, valamint a tömegszórakoztatásra kezdett el koncentrálni. Ezt a célt szolgálja egy új híd is, amely Hongkonggal köti össze a kaszinóvárost. A pekingi szemöldökráncolás abból a szempontból is rosszat tett az üzletnek, hogy megerősítette a környékbeli konkurenciát: Szingapúrban és Manilában, a Fülöp-szigeteken sorra nyílnak a kaszinók.