Már 270 beruházást állítottak le az országban 2100 milliárd forint értékben

Hírek2022. szept. 15.K.M.

Már 270 beruházás felfüggesztése történt meg Magyarországon - jelentette be Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettese a Portólió Property Investment Fórumán. Legalább 750 milliárd forintnyi plusz forrás kell pedig ahhoz, hogy a többi beruházást be lehessen fejezni. A minisztérium készíti az új építési törvényt, amely vélhetően szeptember végén, október elején kerül az Országgyűlés elé.

Gazdasági válságban egy jó gazdaságpolitika, egy jó szabályozás jeleztősen felfelé tudja módosítani a gazdasái lehetőségeket - jelentette ki Csepreghy Nándor.

Ezért jó, hogy válságos időszak felé közeledve van az országnak egy Építési és Beruházási Minisztériuma, amely saját lehetőségein keresztül újra tudja szabni az állam működését.

Nagyon fontos az is, hogy mikor és milyen feltételek mellett tudunk megállapodni az Európai Bizottsággal a folyósítandó forrásokról - tette hozzá az államtitkár.

Maga a bizottsággal történő megállapodás azonban nem gyógyír mindenre.

Tízezer milliárd forintos fejlesztés van az országban jelenleg. Ezt kellett lekonszolidálni és ehhez kemény döntéseket kellett meghozni - mondta Csepreghy.

A magyar állam időlegesen felfüggeszti, újratervezi és szükség esetén újraindít bizonyos beruházásokat. 

Mintegy 270 döntés született lezárásokról, felfüggesztésekről, 2100 milliárd forint értékben.

Ennek része az M7-est Zalaegerszeggel összekötő autópálya, az M1-est Esztergommal összekötő autópálya, a Testnevelési Egyetem fejlesztése, a Bicske-Budapest 3-3 sávosítása. 

A felfüggesztett beruházásokat műszakilag újratervezzük és 2025-26-ban újraindíjuk - mondta az államtitkár.

Mivel torzó nem maradhat az országban a megmaradt beruházásokat be kell fejezni - tette hozzá. 15-20 százalékos költségemelkedés van ezeknél a beruházásoknál. Ötezer milliárdos állomány esetén 740 milliárd forintnyi plusz költségvetési forrás kell ahhoz, hogy ezeket be lehessen fejezni. 

Szükség van egy új keretjogszabályra is. Ennek az elkészítése már a végéhez közeledik. Szeptember végén, október elején benyújtják az Országgyűlésnek. 

A szakmai szervezetekkel az előzetes egyeztetés a kérdésben már megtörtént, 330 javaslatot tettek annak érdekében, hogy az állam kevesebb forrásból minél több beruházást tudjon megvalósítani. 

A törvénynek rendeznie kell:

  • Magyar állam milyen elvek mentén készít elő új beruházásokat
  • Magyar állam hogyan tervezi meg a beruházásokat
  • Miként választja ki a magyar állam a kivitelezőket
  • Az állam miként kontrollálja a beruházásokat

Négy építési szakágat szabályoz a törvény

  • vasútépítés
  • útépítést
  • infrastruktúra építést
  • magasépítést

A magasépítésben az állam a megrendelések 30 százalékát fedi le, a többi esetében monopolhelyzetben van. 

Azt remélik ettől a törvénytől, amely olyan lehetőséget biztosít a hazai építész szakma és építőipar számára, amely protekcionizmus az osztrák, a francia vagy a német piacon is jelen van - emelte ki végül Csepreghy Nándor.