Már 38 újraélesztés történt a Szív City app-pal

Hírek2020. szept. 3.Haiman Éva

Naponta átlagosan 70, évente több mint 25 ezer embert érint Magyarországon a hirtelen szívhalál, ami így ma az egyik vezető halálok. Amint a szív megáll, a sikeres újraélesztés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken, az újraélesztés mielőbbi megkezdődése tehát szó szerint élet-halál kérdés. Egy újraélesztést segítő applikációt már több mint 44 000 felhasználó töltötte le, és a segítségével eddig 38 sikeres újraélesztés történt.

Péter két éve töltötte le a telefonjára a Szív City applikációt, azóta kétszer riasztották a mentők, egyszer egy utcán összeesett idős emberhez, a másik alkalommal pedig egy középkorú férfihez, akinek a munkahelyéhez közeli üzletközpontban állt meg a szíve. A közgazdász elemzőként dolgozó fiatalember húsz éve veszítette el az édesapját, aki otthon rosszul lett, és bár a mentők viszonylag gyorsan kiértek, már nem tudták újraéleszteni.

A család értetlenül állt az eset előtt, Péter édesapja látszólag makk egészséges volt, a diagnózis: hirtelen szívhalál. Péter utána olvasott, és akkor döbbent rá: ha az emberek többsége ismerné az újraélesztés alapjait, rengeteg életet meg lehetne menteni. Újra elvégzett egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, majd amikor hallotta, hogy kifejlesztettek egy életmentő applikációt, amellyel laikusként ő maga is segíthet a bajbajutottaknak, az elsők között töltötte le.

A Szív City alkalmazáson keresztül az Országos Mentőszolgálat küld riasztást a laikus életmentő mobiltelefonjára, ha egy segélyhívás szerint az illető közelében újra kell éleszteni valakit.

A GPS-koordináták alapján a program az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre irányítja, és ő a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az ötlet egy végzős orvostanhallgató, Fejes Marianna fejéből pattant ki 2017-ben. A megvalósításban részt vett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós (Újraélesztési) Társaság, az Országos Mentőszolgálat és egy magyar informatikai cég, az Alerant Zrt.

Az applikációt eddig már több mint 44 000 felhasználó töltötte le, és a segítségével eddig 38 sikeres újraélesztés történt.

A hirtelen szívhalál Magyarországon ma az egyik vezető halálozási ok. A Magyar Kardiológusok Társasága szerint naponta átlagosan 70, évente mintegy 25 000 embert, egy kisebb várost öl meg ez az alattomos gyilkos. Tünete az eszméletvesztés, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása. Amint a szív megáll, a sikeres újraélesztés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken, az agy 4-5 percnyi oxigénhiány után károsodik, 10 perc múlva visszafordíthatatlanul, ám gyors és hozzáértő beavatkozással, illetve újraélesztő készülékkel az érintettek jelentős része megmenthető.

Az esetek egy részében koszorúér-betegség áll a háttérben, aminek sajnos sokszor éppen a szívleállás az első tünete. Ezért van nagy jelentősége a rendszeres szűrővizsgálatoknak, amelyekkel megelőzhető, de legalábbis csökkenthető az ilyen tragédiák bekövetkeztének valószínűsége. Az esetek másik részében egy ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció okoz hirtelen szívhalált. Ilyenkor a szív rendkívül gyorsan ver, remeg, s ezzel megakadályozza a szükséges mennyiségű vér beáramlását a kamrákba. A szív pumpaműködése megszűnik, a keringés leáll.

A hirtelen szívhalál a szív- és érrendszeri betegségek között viszonylag nagy arányban előforduló kórkép, de a szívrohammal ellentétben különösebb szívprobléma nélkül is bekövetkezhet. A szívroham egy keringési probléma, amelyet a koszorúerek elzáródása okoz, a hirtelen szívleállás ugyanakkor a szív elektromos vezérlési zavara. A statisztikák szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon következik be, ezért is lényeges, hogy minden családban legyenek olyanok, akik képesek az újraélesztésre. Fontos, hogy ezt négy percen belül megkezdjék, mert a mentő ilyen rövid idő alatt a legközelebbi állomásról sem fog tudni kiérni. Így azonban van esély a beteg életben tartására.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: senkinek sem kell tartania attól, hogy a szívmasszázzsal esetleg bordát tör vagy ront a helyzeten, mert annál nagyobb baj egészen biztosan nem történhet, mint hogy valaki csak azért meghal, mert nem mertek segíteni rajta.
 
Ezért is készítette el az Országos Mentőszolgálat néhány éve Tartsd életben! címmel oktatófilmjét, amiben a Bee Gees Stayinalive című zenéjére – ez a szívmasszázs alkalmazásának megfelelő üteme – a Csuja Ha elérhető automata defibrillátor, akkor a gép által adott utasítások segítségével természetesen még nagyobb biztonsággal végezhető az újraélesztés. A defibrillátor egy elektromos ütéssel kioltja a szív kóros elektromos aktivitását, az így létrehozott elektromos “csend” pedig esélyt ad a normális ingerképzés újra indulására. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatbázisában 532 ilyen készülék szerepel, viszont nyilvántartásuk szerint az országban további közel ezer félautomata defibrillátort (ÁED-t) helyeztek már üzembe. Amíg azonban ezek kezelői, tulajdonosai nem jelzik ezt az alapítványnál, illetve nem járulnak hozzá az adatok közzétételéhez, nem teljes az országos defibrillátor térkép.