Közel a fordulat a hazai munkaerőpiacon?

Elemzések2020. szept 3.Harsányi Péter

A rövidített munkaidős támogatás (Kurzarbeit) szeptember eleji megszüntetése átmenetileg megemelheti a munkanélküliek számát, amit azonban kompenzálhat több gazdasági szektor újraindulása. Júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, miközben uniós összehasonlításban is alacsonynak mondható a magyar munkanélküliségi ráta. A mutató mostanában tetőzhetett. A foglalkoztatottak újbóli bővülése szintén a hazai munkaerőpiac normalizálódását jelzi.

Júliusban az Európai Unió szerte emelkedett a munkanélküliség. A magyar munkanélküliségi ráta ugyanakkor igencsak alacsonynak számít uniós összehasonlításban.

Munkanélküliségi ráta alakulása, július, százalék

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Júliusban az előző hónaphoz viszonyítva már 23 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma hazánkban, ami azt sejteti, hogy tetőzhet a munkanélküliségi ráta.

Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a munkanélküliek számának mérése a járványhelyzet miatt statisztikailag nehézkessé vált.

Emiatt a foglalkoztatottság alakulását is érdemes figyelemmel kísérni, mely júliusban emelkedni kezdett Magyarországon. Ugyan júliusban még mindig 79 ezer fővel kevesebben dolgoztak mint egy évvel ezelőtt, de már túl lehetünk a mélyponton.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája jelenleg 69,1 százalékon áll és ismét emelkedik.

Forrás: KSH

Fiatalabb korosztályok

A fiatalkorúak munkanélkülisége magasabb szintekre emelkedett, így ezen a téren van még teendő. Nemzetközi összehasonlításban viszont a hazai értékek kedvezőbbek az EU átlagánál.

A 25 évnél fiatalabbak munkanélküliségi rátája, július, százalék

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Kockázatok

A legnagyobb kockázat jelenleg egyértelműen az, hogy lesz-e újabb hulláma a koronavírus-járványnak.

A munkaerőpiac teljes gyógyulásához szükséges lesz a nemzetközi turizmus magához térése, ami feltehetően csak a vakcina kifejlesztése után kezdődhet el. Erre reálisan a jövő év közepétől kerülhet sor.

A kormány bértámogatási és munkahely teremtési programjainak köszönhetően viszonylag kisebb veszteségekkel sikerült átvészelni a legnehezebb tavaszi hónapokat. A rövidített munkaidős támogatás (Kurzarbeit) szeptemberi megszüntetésével a bizonytalan gazdasági környezet mellett némileg ismét megemelkedhet a munkanélküliek száma a leginkább érintett szektorokban. Ezt azonban kompenzálhatja több szegmens újraindulása.

Erős alapok

Az Európai Unió országai közül Magyarországon meglehetősen alacsony volt azoknak az aránya 2019 végén, akik nem tudtak határozatlan munkaidős állást találni és emiatt ideiglenes tevékenységek végzésére kényszerültek. A válság tehát ilyen szempontból is erős állapotában érte a hazai munkaerőpiacot. Ezt az alábbi grafikon is jól szemlélteti.

Forrás: Eurostat

2019-ben 12 emberből egy fő nem talált állandó munkát az Európai Unióban és emiatt ideiglenes munkát kellett vállalnia.

A következő térkép szintén a fenti adatokat ábrázolja.

Forrás: Eurostat

Mi a helyzet a fizetésekkel?

A fizetések is a munkaerőpiac normalizációját jelzik, azonban a júniusi 15,6 százalékos béremelkedés jórészt az egészségügyi dolgozóknak nyújtott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatással volt összefüggésben.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 10,6 százalékkal emelkedett júniuisban éves alapon.

A gyors dinamikát számos nemzetgazdasági ágazat újraindulása is támogatta. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt. A hazai és nemzetközi keresetekről itt írtunk bővebben.