Maradandó változásokat hozott a járvány az életünkben

Hírek2020. dec. 17.H. É.

A koronavírus-járvány száz éve nem tapasztalt kihívások elé állított minket, de úgy tűnik, a nehézségek mellett hosszabb távon akár pozitív irányú változásokat is hozhat az életünkbe. Minderről egy új kiadvány számol be, amely átfogó képet ad a témában folytatott hazai kutatásokról.

Hogyan változtak sportolási szokásaink a veszélyhelyzet ideje alatt? Másként választottunk-e a boltokban, és jobban figyelünk-e étkezéseinkre? A megváltozott szokásaink közül miket viszünk tovább a járvány utánra? Ezernyi kérdés, amelyet az elmúlt hónapokban a magyar szakemberek azért vizsgáltak, hogy a most zajló második hullámban, vagy egy esetleges jövőbeli vészhelyzetben az eddigieknél is gyorsabb, pontosabb reakcióval akár további életeket menthessenek meg.

A magyar lakosság életmódja járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek című Fehér Könyv nem kevesebb, mint hetven szerző közreműködésével készült, és több mint egy tucat hazai vizsgálat részletes eredményeit tartalmazza. Kiderül belőle, hogyan változtak a vásárlási szokásaink, mennyit mozogtak a diákok vagy a felnőttek a kijárási korlátozások alatt, s hogy mindez hogyan hatott a testsúlyunkra. A kötetből nem maradtak ki azok az információs anyagok sem, amelyek közérthetően, mégis hitelesen adnak tanácsokat a veszélyhelyzet alatti életmódunkhoz.

A 150 oldalas kiadvány digitális formátumban, ingyenesen elérhető.