Matolcsy György: 2030-ra elérhetjük az EU átlagos fejlettségét

Hírek2022. feb. 28.Növekedés.hu

Elérhetjük-e az EU átlagos fejlettségét 2030-ra? - tette fel a kérdést legújabb írásában az MNB elnöke.

Orbán Viktor múlt hét előtti beszédében a korábbi nemzeti cél helyett új célt tűzött ki Magyarország elé 2030-ra. Az eddigi cél az volt, hogy 2030-ra azon 5 uniós tagország között legyünk, ahol a legjobb élni és dolgozni. Az új cél az, hogy 2030-ra érjük el az EU-27-ek akkori átlagos fejlettségi szintjét.

Gazdaságtörténeti metszetben az elmúlt három évtized egyik legjelentősebb döntésének tartom ezt a változtatást, teljes egészében egyetértve a célkitűzéssel és az időzítéssel

- emelte ki a jegybankelnök a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

"Ez lényegében megegyezik az MNB korábbi javaslatával, ami az osztrák fejlettség (a 2021-es becslés szerint az EU átlag 123,3 százaléka) 80-90 százalékát tartotta elérendő célnak 2030-ra. Ebben az évtizedben valóban a biztonság az első az élet minden területén, aminek az alapja a gazdasági erő és az erre épülő képességek, közöttük a katonai képességek" - tette hozzá.

Az új jövőkép célkitűzése Matolcsy György szerint azt jelenti, hogy az EU átlag (100 százalék) és a mai magyar teljesítmény (az átlag 75 százaléka) közötti 25 százalékos különbséget 9 év alatt megszüntetjük, ami évi átlagos 2,8 százalékos felzárkózási ütemmel lehetséges. Ez a közelmúlt legjobb, de nem fenntartható, évi 1 százalékos közeledését közel háromszorosan meghaladó felzárkózási ütemet jelent.

Korábbi MNB-elemzések azt mutatták, hogy az elmúlt 30 évben a lengyelek gazdasági teljesítményével azonos magyar növekedés esetén ma az EU-átlag 100,2 százalékát érnénk el. Ebben az esetben a mai, átlagot meghaladó fejlettséggel rendelkező 10 uniós tagállam fejlettségét célozhatnánk meg 2030-ra.

Amellett is érveltem korábban, hogy a 2013-2019 közötti jó magyar felzárkózási teljesítmény is lehetett volna lényegesen jobb egy versenyképességi és lakáspolitikai fordulat esetén. Elérhettük volna az EU-átlag mintegy 86 százalékát, ahonnan már könnyebb lenne az átlag beérése.

Ezekből egy igen bíztató következtetés adódik. Ha lehettünk volna jobbak az elmúlt 30 évben és voltak nálunk jobbak, akkor a következő 9 évben is lehetünk jobbak, sőt sokkal jobbak, mint az eddigi legjobb eredményünk. A Miniszterelnöknek tehát igaza van: beérhetjük az EU átlagos fejlettségét 2030-ra

- vonja le a konklúziót az MNB elnöke.