Megszólalt a Roszatom Paks II. ügyében

Hírek2022. feb. 28.MTI

A Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak - közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft.

A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a "Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét."

A Paks II. projekt keretében tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Az MVM Paks II Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal a kulcsra kész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el.

Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen.Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.