Matolcsy György: Beléptünk az eurázsiai korszakba

Hírek2019. okt. 30.Sz.A.

Lassan lezárjuk az atlanti korszak 500 éve, és belépünk az eurázsiai korba - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a ma kezdődött Eurázsia című konferencián elhangzott nyitóbeszédében.

Mint fogalmazott, ez az új korszak az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés 2013-as bejelentésével kezdődött, de már ezt megelőzően is voltak erre mutató jelek. Ilyennek nevezte az európai egyesülést, és az euró bevezetését is, amely a dollárt kihívó valutaként lépett a világpiacra. Hangsúlyozta: az Eurázsiai kontinens minden egysége egyre szorosabban kötődik össze több szempontból is:

ilyen együttműködési felület a geopolitika, a multilaterális együttműködés, a közgazdaság, az infrastruktúra, a pénzügyek és az oktatás.

Ami a geopolitikai vonatkozást illeti, nem lehet széttagolt egy egymásra épülő kontinens - jegyezte meg a jegybank elnöke, aki hangsúlyozta: az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés is az eurázsiai koncepció része.

Közgazdasági szempontból a hiányok korszakának vége és a bőség korszakának kezdete jellemzi a mostani periódust. A multilaterális együttműködés részeként említette az új közös eurázsi pénz jövőbeli létrehozásának lehetőségét is. Amit erről a pénzről tudunk, az az, hogy digitális lesz, és az aranynak és az elektromos áramnak is része lesz benne - tette hozzá.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter előadásában arról beszélt, hogy most valóban izgalmas időkben élünk, és nem túlzás egy új világrend kialakulásáról beszélni, melyben korábban felbonthatatlannak tűnő szövetségek helyett újak jönnek létre, és amelynek két főszerelője van: az Egyesült Államok és Kína.

Erre a változásra Európa egy önáltatásba burkolózó, képmutató választ ad, miközben ebben a globális versenyben egyre inkább lemarad.

Rámutatott, hogy míg 2007-ben a nemzetközi kifektetések háromnegyede nyugatról jött, tavaly ez az arány már csak 37 százalékot tett ki, miközben a keletről érkezett külföldi beruházások aránya 43 százalékra emelkedett.

Kiemelte, hogy tavaly az európai - orosz kereskedelmi kapcsolatok jelentősen javultak, és a kereskedelmi forgalom kétszámjegyű növekedést mutatott. Különösen a német-orosz relációban látható óriási előrelépés (50%-os forgalomnövekedés), de a francia és holland kereskedelem is fellendült Oroszország irányába.

A közös kelet-nyugati együttműködésre három hazai példát is említett: kiemelte a paksi atomerőmű bővítésének projektjét, amely orosz-francia-német fejlesztés, mivel a General Electric és a Siemens is részt vesz benne. Ezen kívül a Vodafone is a Huawei-jel működik együtt az 5G hálozatok fejlesztésében Magyarországon.