Tovább szárnyaltak a bérek, a férfiak jobban jártak

Elemzések2019. okt. 30.Harsányi Péter

Augusztusban a bruttó átlagkereset 358 900 forint volt, 11,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkaerőhiány és a dinamikus gazdasági növekedés hatására idén és jövőre is folytatódhat ez a kedvező tendencia. A külföldön dolgozók száma azonban még így is nőtt.

Tovább emelkedtek a bérek

Nem csitult augusztusban sem a béremelkedési ütem, egy év alatt 11,5 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek. Az idei január–augusztusi periódusban a bruttó átlagkereset 359 800, a nettó átlagkereset 239 300 forint volt, amely egyúttal 10,7 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az idei év első 8 hónapjában a bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (661 700 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén volt a legalacsonyabb (236 200 forint).

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 393 600, míg a nők esetében 327 300 forintot ért el, ez a férfiaknál 11,4, a nőknél 9,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A reálkereset 7,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4%-os növekedése mellett.

50 százalékos bérrobbanás

A kedvező munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhetően 2015 elejéhez képest pedig már több mint másfélszer nagyobbak a bruttó bérek. Ez a mértékű dinamika kimagasló a magyar történelemben.

Forrás: KSH.hu

Teljes foglalkoztatottság

A munkanélküliségi ráta történelmi mélypontokon, 3,5 százalékon áll. Ezzel egyidejűleg a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,3%-ra emelkedett. A hazai munkaerőpiacban – főleg az 55 év feletti és a 25 év alatti – korosztály esetében van még némi tartalék, de összességében elmondható, hogy gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatottsági szintet.

A régiók tekintetében Budapestet jellemezte a legkedvezőbb foglalkoztatási helyzet, ahol a foglalkoztatási ráta 74,3 százalék volt, de a legjelentősebben, 2,2 százalékponttal, 72,1 százalékra Pest régióban növekedett az értéke. A foglalkoztatottak aránya Dél-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, 65,7 százalék.

Mi várható?

A fenti folyamat eredményeként az elkövetkezendő években is folytatódhat a dinamikus béremelkedés. A Magyar Nemzeti Bank friss, szeptemberi előrejelzései szerint a versenyszférában az idei év egészében, jövőre és 2021-ben 10,9, 9,6 és 8,9 százalékkal emelkedhetnek a bérek.

Az elkövetkezendő években a legnagyobb mértékű béremelkedés a kékgalléros szakmákban, az IT, valamint a digitalizációhoz köthető szakmákban várható.

Kivándorlás

Számos magyar állampolgár még mindig a külföldi munkavégzés mellett döntött. Az idei év első kilenc hónapjában közel 14 ezer ember ment külföldre dolgozni, így számuk 118 ezer fő felé emelkedett.  Középtávon azonban a kedvező hazai bérezési folyamatoknak köszönhetően a tendencia megfordulására lehet számítani.

Külső kockázatok

Nagy kérdés, hogy meddig tart még a német autóipar zsugorodása, ami alapvetően negatív a hazai iparra nézve is. A feldolgozóiparban ennek fényében elképzelhetők létszámleépítések, ugyanakkor tekintve, hogy egyes becslések szerint 200 ezer ember hiányzik a magyar gazdaságból, a piac gyorsan fel tudja szívni az esetlegesen felszabaduló munkaerőt.

A legnagyobb kérdés most inkább az, hogy mennyire lesz feszes a munkaerőpiac, avagy tud-e csitulni a munkaerőhiány, ami a bérezési folyamatokat is jelentősen befolyásolja. Jelenleg viszont azt látni, hogy egyre inkább meg kell küzdeniük a cégeknek a munkavállalókért.