Matolcsy György: Nincs késő, van megoldás: erős, innovatív gazdaságot kell építeni

Hírek2022. dec. 15.Sz.A.

A versenyképesség és termelékenység megerősítésével, valamint a hazai tehetségre és kreativitásra építéssel van kiút a jelenlegi helyzetből. Összességében a fenntartható növekedéssel lehet újra egyensúlyt teremteni. Egyszer már sikerült, megint sikerülhet, még nincs késő – mondta Matolcsy György jegybankelnök Az idő mintázatai című új könyvének bemutatóján.

Neves nyugati közgazdászok véleménycikkeire adott rövid, száz szavas válaszokból összeállított kötet jelent meg Matolcsy György jegybankelnök rövid írásaiból Az idő mintázatai – Az 1940-es és az 1970-es évek újraélése címmel. A kötet először angolul látott napvilágot On the Edge of Times címmel, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PaBooks) gondozásában.

Matolcsy György könyve: Az idő mintázatai

Minden könyv egy önálló élőlény, utat hasít magának az időben és térben. Röviden írni mindig nehezebb, tíz oldalt mindig könnyebb megírni, mint egyet

– mondta a könyv bemutatóján Matolcsy György.

Kiemelte, hogy a könyv szerkezete is tükrözi az üzenetet:

egy vadonatúj kor küszöbén állunk.

A könyvben megjelent vélemények "a nyugati üzleti élet üzenőfüzetében, a Financial Times-ban" megjelent cikkekre, okos gondolkodók által főleg liberális szempontból megfogalmazott üzenetekre adott közép-európai válaszok.

A könyv fő mondandójának egyik eleme, hogy egyensúlyi térszerkezet kell az új időkben, mert ha nincs rend, akkor háborúk jönnek és tesznek végül új rendet. Ezért inkább az egyensúlyi állapot felé kell törekedni, fenntartható növekedésre van szükség.

A könyv több történelmi ciklusra is kitér: az 1970-es évekkel összehasonlítva hasonlóságot láthatunk a magas infláció és a geopolitikai összeütközések területén.

Ha pedig 80 éves ciklusokban gondolkodunk, akkor a 40-es évek mintázataiból több is visszaköszönhet.

Matolcsy György beszédében kiemelte:

a mostani világhatalom továbbra is a Nyugat, legalább 2075-ig, miközben a feljövő hatalom Kína. Jó lenne, ha szervezetten működnének együtt egy G2-es formában, így elkerülhető egy új hidegháború.

Az új fenntartható gazdaság egyik kulcsa a pénz: ha 25 éves ciklusonként tekintünk vissza a pénzügyi történelemre, látható, hogy 1996-ban az internet belépésével út nyílt a kriptovaluták létrejöttéhez is.

Rejtett módon 2021-el is egy új pénzügyi rendszer indult, és a központi bankok digitális pénze lehet a következő nagy dobás – tette hozzá a jegybank elnöke.

A kriptovaluták világát azonban szabályozni kell, és a pénznek fontos szerepet kell játszania a fenntarthatóságban is – mondta az elnök.

A magyar gazdaságról szólva Matolcsy György kiemelte: ezt az évtizedet még meg lehet nyerni, sikerült nekünk korábban is, az 2010-es évek elején, így most is sikerülhet.

Aláhúzta: az előző évtizedet is úgy lehetett megnyerni, hogy az évtized elején jöttek létre a sikert hozó reformok. 

A megoldás része, hogy a tudásra kell helyezni a súlypontot, erre lehet majd építeni az egyensúlyi növekedés képletét. Fontos elem az energiaátmenet, a napenergia előtérbe kerülése, valamint kiemelendő a pénzügyi rendszerekben is a zöld gondolat hangsúlyozása.

Mint elmondta, sok átmenet radikálisan felgyorsult, és most még csak sejtjük, mi lehet a vége, ezért gyorsulva kell haladni. Alapvetően dobozon kívül (vagyis a véleménybuborékokon kívül) kell gondolkoznunk, és a kritikát is kezelni kell.

Nincs késő, mindig van kiút, csak tudni kell a nyitját, ezt hangsúlyoztam a gazdasági bizottságban is

– tette hozzá.

A megoldás abban rejlik, hogy erős, innovatív gazdaságot kell építeni, erre jó példa Svájc, Dánia, Ausztria, Szingapúr, Arab Egyesült Emirátusok és Izrael. A lényeg, hogy az egyensúlyt a gazdasági növekedéssel lehet helyreállítani.

Ehhez emelni kell a versenyképességet és a termelékenységet is, és előtérbe helyezni a kreativitást és a tehetséget, valamint a Kárpát-medence gazdasági erőterét

– tette hozzá Matolcsy György.