Megadóztathatják a gazdagokat a klímaváltozás miatt Európában? - fontos lépést tett az Európai Bizottság

Hírek2023. júl. 11.MTI

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi A nagy vagyonok megadóztatása az ökológiai és társadalmi átmenet finanszírozása érdekében című európai állampolgári kezdeményezést - közölte kedden a brüsszeli testület.

A kezdeményezés azt szorgalmazza, hogy a bizottság az ökológiai és az ahhoz kapcsolódó társadalmi átállás érdekében vezessen be vagyonfeleslegre irányuló európai adót. Célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás és az egyenlőtlenségek elleni küzdelemhez az egész EU-ban, valamint annak biztosítása, hogy az európai polgárok méltányos részt vállaljanak e célkitűzések elérésében.

Mivel a civil kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha sikerül egy év alatt legalább hét különböző tagállamból egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, a bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.