Megérkezett a zónaolvadék-csapda Paksra

Hírek2024. aug. 2.Növekedés.hu

Újabb mérföldkőhöz ért a paksi bővítés azzal, hogy megérkezett az egyik legfontosabb hosszú gyártási idejű berendezés – jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Pakson zajlik Európa legnagyobb nukleáris beruházása, s minden hasonló építkezésnél vannak bizonyos meghatározó jelentőségű mérföldkövek, ilyen a hosszú gyártási eszközök érkezése is. Az 5. blokk zónaolvadék-csapdája vízi úton érkezett Oroszországból csütörtökön. 

Fotó: paks2.hu

Az eszköz az atomerőmű biztonságát szolgálja,

közvetlenül a reaktortartály alatt helyezkedik el, részletezte Szijjártó Péter. A berendezés méretei is figyelemre méltók, legnagyobb átmérője 11 méter, magassága több mint 15 méter, a tömege pedig meghaladja a 730 tonnát. – Ez körülbelül tizenöt darab A320-as Airbus-típusú repülőgép tömegével egyezik meg összességében – fogalmazott a miniszter.

Fotó: paks2.hu

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a gyártást folyamatosan figyelemmel kísérték a magyar szakemberek és az Országos Atomenergia Hivatal megbízottjai annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb és a lehető legjobb eszköz készüljön el. Az átvétel március 29-én történt meg, azonban nemcsak a gyártás, hanem a szállítás is hosszú ideig tartott.

Jellemző módon egy nemzetközi projekthez nemzetközi szállítás is dukál. Egy osztrák cég szervezte a szállítást, és szlovák hajón fut be Paksra a zónaolvadék-csapda összesen 3200 kilométernyi vízi szállítást követően, amely így 42 napig tartott, és a Fekete-tengeren és a Dunán is többször át kellett rakodni a zónaolvadék-csapdát és a hozzá tartozó eszközöket – részletezte a tárcavezető. 

Fotó: paks2.hu

Szakembereink most átveszik a zónaolvadék-csapdát, az építkezés pedig gőzerővel zajlik annak érdekében, hogy a következő évtized elejétől a Paksi Atomerőmű új blokkjai is szolgálatba tudjanak állni, ezáltal javítsák Magyarország energiaellátásának biztonságát, és segítsenek minket abban, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait – összegzett Szijjártó Péter.