Az orosz túszokat elengedi a Hamász

Hírek2023. okt. 29.MTI, Növekedés.hu

A Hamász bejelentette, hogy azonosítják az orosz származású túszokat, és elengedik őket. Állítólag nyolc túszról van szó. A Hamász küldöttsége a napokban járt Moszkvában, ahol megígérték, hogy jobban fognak bánni az orosz állampolgárságú túszokkal.

A Hamász már korábban közölte, hogy az Izraelben fogva tartott palesztin foglyokért cserébe visszaadják az izraeli túszokat - írja a Guardian.

Az orosz származású túszok elengedéséről Musza Abu Marzuk, a Hamász képviselője nyilatkozott az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint. 

A Hamász küldöttsége a napokban Moszkvában tárgyalt az orosz külügyminisztérium meghívására.

A többi országénál "pozitívabb és figyelmesebb" módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász - jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit" - mondta Abu Marzuk.

Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek.

"Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldiket ejtettünk foglyul. Számunkra minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket" - nyilatkozott.

Azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, "amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol".

Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején "üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti".