Izraeli háború: hamarosan elszabadulhat a pokol – katasztrófa áll a küszöbön

Hírek2023. okt. 26.D.J.

Ha kezdetét veszi, az izraeli haderő szárazföldi offenzívája mindkét oldalon súlyos veszteségekkel járhat.

A napokban már maga az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu is egyértelművé tette, hogy a haderejűk szárazföldi invázióra készül Gázában. A cél a Hamász terrorszervezet felszámolása.

Már csak idő kérdése és a csapatok meg fognak indulni.

Javed Ali, aki korábban az FBI egyik vezető hírszerző tisztje volt a terrorizmus elleni küzdelemben, azt jósolja:

a veszteségek mindkét oldalon magasak lesznek. Hasonló városi harcok bontakozhatnak ki, mint a 2000-es évek közepén Falludzsában.

A Hamász és Izrael közötti összecsapások során 2008 óta csak egy alkalommal, 2014 júliusában fordult elő, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nagyobb szárazföldi bevonulást hajtottak végre Gázában - és akkor az elit Golani-dandárjuk is veszteségeket szenvedett.

Mivel nincs hová menekülnie, nagyon valószínű, hogy a Hamász úgy dönt, hogy kiáll és harcol, ha megindul az izraeli invázió. Ezután a Hamász valószínűleg öngyilkos merénylőket is be fog vetni. Az izraeli csapatok dolgát minden bizonnyal út menti bombák, csapdák, improvizált robbanószerkezetek, rakétagránátok, aknavetők és mesterlövészek fogják nehezíteni – véli Javed Ali.

Ezen túlmenően a Hamász kiterjedt alagúthálózatot épített ki Gázában, amely akár 480 kilométert is kitehet.

Ez az alagútrendszer pedig segíthet, hogy a harcosaik könnyebben tudjanak átcsoportosulni és rejtőzködni.

Az október 7. óta tartó izraeli légi csapások részben segítik a Hamászt, mivel a lerombolt épületek nyomán olyan törmelékhalmok jöttek létre, amelyeket még nem távolítottak el, megnehezítve az izraeli erők közlekedését.

"Úgy tűnik, hogy a nagyobb szárazföldi hadműveletek valószínűleg Gáza városára fognak összpontosulni, legalábbis kezdetben, és talán korlátozott szárazföldi behatolások lesznek máshol is" - mondta a Washington Postnak Michael Eisenstadt, a washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet katonai és biztonsági tanulmányok programjának igazgatója. "A tüzérségi csapások azonban valószínűleg folytatódnak a Gázai övezet egész területén."

"Egy szárazföldi hadjárat elkerülhetetlenül súlyos következményekkel járna a gázai civilekre nézve" - mondta Ghaith al-Omari, a Washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet vezető munkatársa.

A belengetett invázió minden bizonnyal súlyosbítaná az ottani, már most is katasztrofális humanitárius válságot.

Az ENSZ szerint Gázában már eddig is 1 millióan kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint pedig több mint 5800 ember halt meg az izraeli légicsapásokban, köztük 2300 gyermek.